Od 1. února musíte mít při jízdě po dálnici novou dálniční známku. Pozor na pokuty!

2. únor 2018 09:20

Stejně jako v předchozích letech platí od 1. února povinnost mít při jízdě po dálnici novou dálniční známku pro daný kalendářní rok. Platnost těch starých vypršela, ale někteří zapomnětlivci přesto vyrazili bez platného kupónu. Hned po pár kilometrech cesty po dálnici D11 proto museli sáhnout do peněženky pro další peníze navíc.

Na benzínové čerpací stanici na dálnici D11 zastavili policisté během prvního dne, kdy platila povinnost mít novou dálniční známku, hned několik řidičů, kteří předpis porušili. I když jim na místě hrozila až pětitisícová pokuta, pohybovala se sankce výrazně níž - v řádech stokorun. Hlídka přihlédla i k tomu, že tahle povinnost byla hodně čerstvá.

Někteří řidiči se pokusili známku koupit právě na zmíněné čerpací stanici, ale neuspěli. Podle jedné z prodavaček Jany Moravcové už roční známky došly kolem 10. hodiny. Těch, kteří nechali nákup na opravdu úplně tu poslední možnou chvíli, bylo víc než dost: „Od rána jsme prodali 100 dálničních známek. A v současné době čekáme na dodavetele, který nestíhá distribuci. Můžeme nabídnout pouze desetidenní nebo měsíční dálniční známky."

To ale podle policistů není omluva, známka platila už od 1. prosince a času na její pořízení bylo dost.

Řidiči, přistižení bez známky, také neprotestovali a spíš si sami sypali popel na hlavu. Jako třeba Petr: „Tak zasloužím si to, je to pravda."

Dálniční známka na rok 2018 (ilustrační foto)

Podle vedoucího dálničního oddělení dopravní policie Pravy Jiřího Macka se mohou řidiči s kontrolami dálničních známek setkávat i dál, ale o žádnou speciální akci nejde - rozsah kontrol je v těchto dnech stejný jako kdykoli jindy.

A jak připomněl Jiří Macek, policistům jde spíš o bezpečnost provozu než o kupóny, které mimochodem kontroluje i Celní správa: „Nechci říkat, že se tomu vůbec nevěnujeme, ale nás zajímají hlavně příčiny dopravních nehod. Což je způsob jízdy, rychlost, předjíždění nákladních vozidel a tak dále."

Zapomenout nebo z nějakého jiného podobného důvodu vyjet na dálnici bez známky je pořád menší problém, než se pokusit známku zfalšovat nebo ji přelepovat z jednoho auta do druhého.

Policisté z dálničního oddělení Pravy se setkali s různými pokusy, jak se placení poplatku za dálnici vyhnout, říká Martin Vlk: „Dokonce jsme se setkali i s dálniční známkou, která byla okopírována na černobílé tiskárně. Někteří lidé to podlepí a nalepí to izolepou. Ale zkušené oko dálničního policisty pozná i tyto záležitosti. Takové řidiče samozřejmě zastavujeme a pokutujeme je."

No a na ty, kteří se pokusí podobným způsobem na kontrolu vyzrát, jsou pak hlídky nezřídka přísnější než na ty, kteří prostě opravdu jen zapomenou.

Dálniční známka na rok 2018
autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související