Opraví se nádraží a vylepší infrastruktura železnic. Posunout by se měla i stavba dálnice D11

4. leden 2018 11:07

Na silnicích i na železnici se bude i v letošním roce v Královéhradeckém kraji pilně pracovat. Posunout by se měla stavba dálnice D11 a nový povrch dostanou další úseky silnic prvních tříd. Pokud jde o vlaky, cestující se letos dočkají hned několika opravených železničních nádraží.

Dokončena by měla být oprava hlavního nádraží v Hradci Králové za celkem 35 miliónů korun, momentálně se pracuje na skleněné části střechy.

Podle mluvčího Správy Železniční dopravní cesty Marka Illiaše se dočkají i jinde: „Dále v roce 2018 plánujeme v kraji utratit zhruba 54 milionů korun. A opravit tak například nádraží Nový Bydžov, Doudleby nad Orlicí, Meziměstí, nebo Lázně Bělohrad."

Novou tvář dostane i nádraží v Jaroměři, kde se chystá celková oprava včetně infrastruktury za přibližně 900 miliónů korun. Právě v této souvislosti musí ale cestující v létě také počítat s výlukou, která nádraží na několik týdnů úplně uzavře.

Jak prozradil Marek Illiaš, Správa Železniční Dopravní Cesty chystá v Královéhradeckém kraji investic do infrastruktury výrazně víc: „Mohu vyjmenovat například modernizaci trakční napájecí stanice Týniště nad Orlicí za 300 milionů korun, která se bude budovat v souvislosti se zamýšlenou elektrizací trati směr Letohrad. A dále pak pro úseky Týniště nad Orlicí - Častolovice a Častolovice - Solnice. Dále bych rád připomenul revitalizaci úseku Týniště nad Orlicí - Broumov za 1,3 miliardy korun."

03447994.jpeg

Pokračovat budou i práce na silnicích

Podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Jana Rýdla by se mělo hned od začátku stavební sezóny pracovat na dalším úseku dálnice D11 směrem od Hradce Králové na Polsko, později se přidá i další úsek a v průběhu roku by se tak mělo začít stavět dalších zhruba 25 kilometrů dálnice.

K tomu je potřeba přidat i další posun prací na "pětatřicítce", na otevření nových úseků ale budou nejspíš řidiči letos čekat marně. Co je ale nemine, jsou další opravy silnic prvních tříd.

Ředitelství silnic a dálnic ale teď zatím nemůže přesně říct, kdy a kde se bude pracovat, řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl: „Kompletní datované plány velkých rekonstrukcí a oprav na silnicích prvních tříd budou k dispozici v druhé polovině února 2018."

Bezprostředně poté chce s plány oprav silnic prvních tříd Ředitelství silnic a dálnic seznámit i veřejnost.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související