Laserové pero poprvé v akci na dálnici D11. Celníci kontrolují dálniční známky

2. únor 2016

Víc hlídek celníků než obvykle můžete začátkem února potkat na královéhradecké dálnici D11. Zaměřují se hlavně na kontrolu dálničních známek. Těm loňským skončila platnost 31. ledna. Auta do 3 a půl tuny tak na dálnici může jen s kuponem na rok 2016. Celníci vůbec poprvé při kontrolách používají i laserová pera, která už slouží třeba i při kontrole tabákových kolků.

Celní správa známky kontroluje buď přímo při jízdě, nebo na odpočívadlech.

Letošní dálniční kupony mají kromě nových tvarů i nové ochranné prvky.

Právě při jejich kontrole je potřeba laserové pero, vysvětluje členka hlídky celní správy: „Kolega tady právě testuje ochranný markant, který je nově na známkách pro rok 2016. Dělá to takzvaným laserovým perem. při pravosti známky se objeví takový zelený bod. Je tam taková zelená tečka. Máme trošku problém, že když je velké světlo, tak je to hůř vidět."

Tato známka je naprosto v pořádku.

Čtěte také

Čas od času ale celníci padělek odhalí.

„Za loňský rok 2015 jsem já osobně odhalila 7 padělaných dálničních známek," říká členka hlídky celní správy.

Víc hlídek celníků než obvykle můžete začátkem února potkat na královéhradecké dálnici D11. Zaměřují se hlavně na kontrolu dálničních známek

Loni v Královéhradeckém kraji kontroly odhalily celkem 23 padělaných dálničních známek, říká Martina Kolinská z Celního úřadu pro Královéhradecký kraj: „U podezření na padělání dálničních známek nemůžeme projednat přestupek na místě v blokovém řízení. To znamená, že vždy to jde do správního řízení. A v rámci správního řízení hrozí pokuta až 100 000 korun."

A dodává: „V případě podezření na padělání dálničního kupónu můžeme odeslat na odbornou expertízu, na posouzení."

Celníci na hradecké části dálnice D11 hlídkují nepřetržitě 24 hodin denně 7 dní v týdnu.

„V loňském roce zaznamenali celníci téměř 750 případů, kdy v souvislosti s kontrolou právě dálničních kupónů vybrali téměř 600 000 korun na pokutách," upřesňuje Martina Kolinská z Celního úřadu pro Královéhradecký kraj.

Právě v těchto dnech jsou hlídky posílené.

autor: ova
Spustit audio