Z 0 na 100 za necelých 6 vteřin a rychlost až 250 kilometrů v hodině. Nový policejní vůz na D11

6. únor 2018 09:50

Policisté z dálničního oddělení v Pravech budou mít nové rychlé auto. Civilní Škodu Superb vybavenou například kamerou a radarem začnou používat během tohoto týdne. 

S šéfem dopravní policie v Královéhradeckém kraji Petrem Duškem stojíme o nového policejního automobilu: „Vozidlo je vybaveno měřící technikou, která je schopna měřit jak ve stoje, tak za jízdy. A v obou režimech je schopno lustrovat registrační značky v registru vozidel a tím způsobem velmi rychle popřípadě odhalit kradené vozidlo."

Rychlý speciál nemá běžné policejní označení, takže si ho na první pohled řidiči ani nevšimnou.

„Jedná se o vozidlo pro skrytý dohled. Tudíž i světla, která nám umožňují právo přednostní jízdy, jsou umístěna skrytě. Takže to vozidlo je oproti běžným superbům téměř nerozpoznatelné," doplňuje Petr Dušek.

Technické údaje tohoto automobilu jsou takové, že z 0 na 100 zrychlí za necelých 6 vteřin a maximální rychlost je 250 kilometrů v hodině. Bude to policii stačit?

„Já předpokládám, že to bude stačit," říká Petr Dušek. A doplňuje další informace o vybavení vozidla: „Je tady to nejmodernější měřící zařízení, které se v České republice do policejních vozidel montuje. Odezva na lustraci registrační značky vozidla je v řádech jednotek vteřin."

Vůz bude sloužit především na hradecké části dálnice D11.

Šéf dopravní policie v Královéhradeckém kraji Petr Dušek ale říká, že se může objevit i na jiných silnicích: „Já si myslím, že do konce tohoto týdne bude vozidlo zařazeno na dálniční oddělení Pravy. Neznamená to však, že se bude pohybovat jen po dálnici D11, ale budou se s ním moci řidiči setkat na většině pozemních komunikací v rámci celého Královéhradeckého kraje."

Nová civilní Škoda Superb pro dálniční policii

Jak moc náročnou službu má před sebou nový policejní vůz? Kolik kilometrů denně v průměru asi najede?

„Podle našich zkušeností se stávajícími vozy, tak se jedná zhruba o 100 tisíc najetých kilometrů ročně. Plánovaná životnost a obměna tohoto automobilu je zhruba 4 roky," dodává šéf dopravní policie v Královéhradeckém kraji Petr Dušek.

V současné době má krajská policie v takzvaném autotýmu celkem tři takto rychlá a podobně vybavená vozidla.

autoři: Milan Baják , ova
Spustit audio

Související