Východní Čechy mají dálniční policii, dřív než kompletní dálnici

23. září 2010

V obci Pravy na Pardubicku začalo fungovat první oddělení dálniční policie ve východních Čechách. Policisté se tak připravuje na otevření všech čtyř pruhů dálnice D11 z Prahy na Hradec Králové, uvedla mluvčí východočeské policie Iva Marková. Komunikace, která zatím bude končit před Hradcem, by měla být uvedena do provozu před Vánocemi.

Pro dálniční policii postavil stát novou budovu vedle objektu Střediska správy a údržby dálnice. "V Pravech má podle tabulek pracovat 26 lidí, začínat budeme asi s 12 policisty," řekla ČTK Marková. Dálniční policie nemá podle ní proti běžné dopravní policii žádné speciální kompetence. "Je pouze vyčleněna ke sledování provozu na dálnici, jinak jsou to běžní dopraváci," uvedla mluvčí.
Nový, asi 40 kilometrů dlouhý úsek dálnice z Poděbrad k Hradci Králové, by měl řidičům začít sloužit v prosinci. Kvůli problémům s výkupy pozemků bude dálnice zatím končit asi pět kilometrů před Hradcem Králové. Od loňského prosince mohou řidiči využívat dálnici v polovičním profilu mezi Chýští a Dobšicemi. Tato část ulevila především obyvatelům Chlumce nad Cidlinou od kamionové dopravy, která dva pruhy dálnice využívá jako obchvat.

Spustit audio