Vloupání v přímém přenosu. Policii v Rychnově nad Kněžnou pomáhá nový kamerový systém

8. únor 2019 09:45

Statické i pohyblivé kamery, přenos signálu optickým kabelem a možnost detailního prohlížení záběrů, to vše umožňuje strážníkům v Rychnově nad Kněžnou nový kamerový systém. S jeho pomocí už také stihli odhalit jedno vloupání do baru, které měli díky kamerám v přímém přenosu. 

„Z kamery se obraz dá posunout sem dolů, kde už je možné se pohybovat joystickem," ukazuje uprostřed velína plného monitorů možnosti nového pultu pro kamerový systém velitel Městské policie v Rychnově nad Kněžnou Josef Martinec.

Po 30 letech se do Solnice vrátila policejní služebna. V nepřetržitém provozu v ní slouží 6 policistů

Otevření nové policejní služebny v Solnici na Rychnovsku

V Solnici na Rychnovsku policie otevřela novou služebnu cizinecké policie. Ta by měla pomoci řešit problémy s cizinci zaměstnanými v automobilce Škoda Auto a dalších továrnách v průmyslové zóně Kvasiny - Solnice. V nepřetržitém provozu v ní bude sloužit šest policistů. Do budoucna se počítá s dalšími deseti.

Před sebou máme čtyři velké monitory na kterých se zobrazuje dění snímané dvaadvaceti kamerami.
„Další dvě místa jsou připravena pro město Solnice a obec Kvasiny, kde budou také modernizovat. A Kvasiny budou mít nový kamerový systém."

Solnici monitorují strážníci i teď.
„Tady je ještě vidět monitor, kde je ještě starý přenos obrazu. Je vidět, jak se to z technických důvodů přenosem dat seká a je to pomalejší. Jde o starší systém, který už je v současné době nevyhovující," říká Josef Martinec.

Starý analog vystřídal digitální přenos s FULL HD rozlišením

V Jičíně chtějí rozšířit a zdokonalit kamerový systém. Proč a na jakých místech?

Bezpečnostní kamerový systém městských strážníků

Jičínští radní mají v plánu do konce letošního roku rozšířit monitorovací bezpečnostní systém ve městě. Nakoupit chtějí dalších sedm kamer. Odhadované náklady jsou 450 tisíc korun, většinu mají zaplatit dotace. Důvodem nových kamer je lepší sledování aut přijíždějících a odjíždějících z Jičína a také dohled nad problematickými místy ve městě.

„Rychnov nad Kněžnou nyní sleduje 22 kamer. Máme celkem 14 kamerových míst, na některých místech je pevná kamera i pohyblivá. Má to tu výhodu, že pevná kamera nám stále snímá daný objekt, nebo místo a druhá se pohybuje. Což byl v minulosti problém, když se kamery jen pohybovaly, že zůstávala hluchá místa v tom monitoringu, třeba minutu i minutu a půl. A tehdy se mohl stát přestupek nebo trestný čin, zkrátka nějaké protiprávní jednání, a my jsme jej neměli zaznamenané," vysvětluje Josef Martinec.

A novou technologii chválí: „Teď je přenos dat kvalitní, běží po optických vláknech, čili tam nejsou žádné ztráty. Umíme obrázek přiblížit a rozlišení kamer je tak kvalitní, že vidíme státní poznávací značku vozidla a můžeme ztotožnit i osobu pachatele."

Nový digitální kamerový systém v Rychnově nad Kněžnou

Další důvody výměny kamerového systému vysvětluje starosta města Jan Skořepa z Nezávislých za Rychnov: „V zásadě byly dva důvody. Jeden z nich byla již morální zastaralost původního systému, který byl již z roku 2004. A zdaleka neposkytoval dostatečné podklady pro to, aby, pokud někdo zlobí, se to dalo dokázat. A druhým důvodem byla poměrně prudká expanze podniku Škoda Auto a jeho subdodavatelů v průmyslové zóně Solnice - Kvasiny, kdy v tomto okrese narostl počet přestupků asi o 460 procent příchodem nových pracovníků, lidí ze zahraničí. To byly dva hlavní důvody pro nový kamerový systém, digitální, ultra moderní."

Celkové náklady byly 4 a půl milionu korun. Dotací dvou milionů sedmi set tisíc přispělo Ministerstvo vnitra a zbytek doplatilo město z vlastních zdrojů.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související