Útoků na úředníky přibývá. Pomáhají jim nouzová tlačítka, speciální náramky, kamery i ostraha

3. duben 2017

Nouzová tlačítka, bezpečnostní skla, kamery, a nebo dohled ostrahy či strážníků. Právě takhle řeší v jednotlivých městech královehradeckého kraje bezpečnost svých úředníků. Ti totiž opakovaně čelí útokům klientů, nejčastěji jde o vyhrožování, vyjímkou ale nejsou ani fyzické útoky.

„Tady mám po ruce tlačítko, kterým v případě nouze přivolám buď kolegy, nebo ostrahu budovy. Jsou tady určitě do minuty a pomohou případně vyřešit situaci," popisuje jedna ze zaměstnankyň Úřadu práce v Hradci Králové systém, který ji má zajistit ochranu před agresivními lidmi.

Nouzové tlačítko používají úřednice několikrát týdně

„Nejčastěji je nouzové tlačítko používáno na oddělení hmotné nouze," doplňuje ředitel hradeckého Úřadu práce Martin Horák.

Jeho podřízení prochází školením, jak problémovým situacím předejít, brzy je čekají i kurzy sebeobrany. Jednotlivá pracoviště navíc doplní kamery, které budou případné útoky nahrávat.

Čtěte také

„Jedná se o kamery, které nejsou trvale zapnuté, ale které podobně jako to nouzové tlačítko může pracovník zapnout ve chvíli, kdy vidí, že to jednání eskaluje. Je tedy zjevné, že ta agresivita klientů stoupá," dodává Martin Horák.

Kancelář

Podobné zkušenosti mají i jinde. V bezpečí před agresivními lidmi nejsou totiž třeba ani zaměstnanci městských úřadů.

Situaci na hradeckém magistrátu popisuje mluvčí Magdalena Vlčková: „Za poslední dva roky došlo ke dvěma fyzickým napadením pracovníků odboru sociálních věcí a zdravotnictví. V obou případech s následkem pracovní neschopnosti."

V nebezpečí někdy bývají i úřednice, které za klienty dojíždí

V Broumově podle místostarosty Kamila Slezáka z TOP 09 kvůli nebezpečí vybavili úřednice, které za klienty dojíždí, speciálními náramky: „V případě, když cítí, že jsou nějak ohroženi, tak to tlačítko zmáčknou a městská policie už má lokalizaci té osoby a může spustit odposlech z toho prostoru a vědí co se tam děje. Mohou na to reagovat a vesměs vyjíždějí na to místo, které se jim objeví na té mapě."

Podle úředníků přitom klienti útočí zcela bezdůvodně. Často prý požadují věci, na které nemají nárok a nebo jim chybí potřebné doklady. Úřednice je tak odmítnout musí.

autor: baj
Spustit audio