V Jičíně chtějí rozšířit a zdokonalit kamerový systém. Proč a na jakých místech?

1. únor 2018 09:35

Jičínští radní mají v plánu do konce letošního roku rozšířit monitorovací bezpečnostní systém ve městě. Nakoupit chtějí dalších sedm kamer. Odhadované náklady jsou 450 tisíc korun, většinu mají zaplatit dotace. Důvodem nových kamer je lepší sledování aut přijíždějících a odjíždějících z Jičína a také dohled nad problematickými místy ve městě.

Radní společně s policií vytipovali nová místa, kam nainstalují 3 pohyblivé kamery.

„Budou umístěny v lokalitách Fortna, to znamená na konci ulice Na Fortnu, aby bylo vidět i na ta parkoviště, která tam jsou. Křižovatka ulic Českých bratří a Dělnická. A Železnická, aby byl sledován prostor 4. základní školy," vysvětluje jičínský starosta Jan Malý z Hnutí ANO.

A doplňuje, že další čtyři statické kamery tzv. systému Look, budou umístěny na hlavní dopravní tazích spojujících Jičín s okolními velkými městy: „To znamená směr Hradec Králové, Poděbrady, Semily, Turnov a Mladá Boleslav."

Systém Look má výraznou rozlišovací schopnost. Umí lépe poznávat registrační značky aut, a to i v noci.

Bezpečností kamera vše vidí (ilustrační foto)

Cílem je policii pomoci například s vyhledáváním kradených aut, říká Karel Juryca, velitel městských strážníků v Jičíně: „Státní policie bude mít přehled o tom, jaké auto a kdy projelo Jičínem. Je to pro ně důležitá informace kvůli krádežím vozidel. Když se dostanou k SPZ, tak přesně zjistí kterým směrem odjížděli a kdy. Někdy se podaří i zidentifikovat toho řidiče."

Podle starosty Malého se dá předpokládat, že díky tomuto systému bude pro policii jednodušší odhalovat a řešit různé problémy: „Často ta trestná činnost pochází od osob, které jsou mimo Jičín. Tento monitoring umožňuje sledování všech osobních aut k snažšímu dopadení pachatelů."

Kamerový systém v Jičíně nyní obsahuje 41 pevných kamer a 18 otočných. Kamery v ulicích podle radních výrazně přispívají k prevenci a potírání kriminality. Například v centru města s jejich přibývajícím počtem, ubylo v minulosti krádeží osobních aut.

Spustit audio

Související