Sedm statečných si najmout nemohou, tak si kvůli vandalům Lázně Bělohrad pořídí kamery

25. únor 2016

Lázně Bělohrad si chtějí pořídit kamerový systém. Důvodem je podle místních malá skupinka vandalů, kterou sice všichni znají, ale nemohou jim nic dokázat...

V Lázních Bělohrad nemají obecní policii, nejbližší oddělení Policie České republiky je v deset kilometrů vzdálené Nové Pace a zatím ulice nehlídal ani kamerový systém.

Podle místostarosty Jana Pavláska ze Starostů a nezávislých není kriminalita ve městě zásadním problémem. Občany trápí v uvozovkách "jen" vandalismus.

„Je tady velice nízká kriminalita. Nemáme tady žádnou vyloučenou skupinu obyvatel ani nic podobného. O to víc je vidět právě ten vandalismus. A proto se tyto méně závažné věci stávají pro občany více závažnými. A jsou o to víc vidět a víc se to řeší," říká Jan Pavlásek, který ví, o čem mluví - dvacet let pracoval u Policie České republiky a Lázně Bělohrad byly jeho rajónem.

Čtěte také

Teď město už zavedení kamerového systému zvažuje. A i když je hříšníků jen pár, zná je celé město.

Mají například zákaz vstupu do všech místních restaurací, prozrazuje paní Radana: „Protože ničí stoly, házejí flaškama, strhávají obrazy. Tady vlastně postavili novou fontánu a oni ji neustále ničí. Buď ji utrhnou, nebo tam něco nalijí a tím se zničí celý filtr a musí se to dělat znovu."

V Hradci je na zkoušku umístěna speciální kamera

Místostarosta Jan Pavlásek stejně jako ostatní ví, kdo škodí městskému majetku i atmosféře ve městě.

Jenže vědět je sice hezké, ale celkem k ničemu: „Jména vám říct nemůžu. I kdybych vám je mohl vyjmenovat všechny. Ale samozřejmě to nelze. Jedná se hlavně o lidi, kteří nepracují. Jsou mezi nimi nějací invalidní důchodci, jsou to lidé, kteří se pohybují na ulici ve dne v noci. A svůj volný čas, nebo spíš veškerý svůj čas tráví tím, že se seskupí po městě a chodí a vymýšlí nesmysly. Sem tam něco popijí, sem tam něco pokouří a jsou a dělají nepořádek a škody."

Kamera (ilustrační foto)

Filmových Sedm statečných město najmout nemůže, i když by to podle místních nebylo od věci, a tak reálně zvažuje aspoň pořízení kamerového systému.

A jeden z hlavních důvodů je jasný - případné důkazní materiály. „Přesně tak, je to ten největší důvod. Protože se neustále motáme kolem jedné a té samé skupinky lidí, ale není jak jim to prokázat," uzavírá místostarosta Lázní Bělohrad Jan Pavlásek.

Město uvažuje o kamerách už od roku 2010, první projekt na 7 kamer radnice neakceptovala kvůli ceně.

autor: lcz
Spustit audio