Po 30 letech se do Solnice vrátila policejní služebna. V nepřetržitém provozu v ní slouží 6 policistů

7. červen 2017

V Solnici na Rychnovsku policie otevřela novou služebnu cizinecké policie. Ta by měla pomoci řešit problémy s cizinci zaměstnanými v automobilce Škoda Auto a dalších továrnách v průmyslové zóně Kvasiny - Solnice. V nepřetržitém provozu v ní bude sloužit šest policistů. Do budoucna se počítá s dalšími deseti.

Nová služebna je otevřená v zrekonstruované budově na Masarykově náměstí hned vedle městského úřadu.

„Je tady vybavena jedna místnost pro příjem hostů, příjem občanů, kteří mohou podávat oznámení. Jsou tady dvě kanceláře zařízené pro policisty, aby měli kde zpracovávat administrativu. Jedna kancelář vedoucího. A policisté zde mají přidělana dvě služební vozidla," říká vedoucí Oddělení pobytové kontroly, pátrání a eskort Petr Voborník z cizinecké policie.

Čtěte také

Problémy s bezpečností a veřejným pořádkem v Kvasinách a okolí se objevily, když do rostoucího závodu Škody Auto a průmyslové zóny, zaměstnavatelé přijali tisíce dělníků, často právě ze zahraničí.

„Kontroly v terénu budou probíhat zejména na ubytovnách. Kontroly cizinců, jestli udržují pobytový režim, zda tady nejsou nad povolenou dobu pobytu. A samozřejmě kontroly cizinců v provozovnách firem, kde pracují. Zda nepracují takzvaně načerno," doplňuje Petr Voborník.

Otevření nové policejní služebny v Solnici na Rychnovsku

Policie situaci začala řešit už loni v září a od ledna posílila v lokalitě hlídky. Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého tu kriminalita klesla: „Současná čísla ukazují, že se ta situace stabilizovala. Je to také o přístupu nejen příslušníků Policie České republiky, městských strážníků, obecně všech, kteří dnes ten problém začali řešit."

Zatím má cizinecká policie v kraji mimo Hradec Králové detašovaná pracoviště jen v Trutnově a v Hronově na Náchodsku. Novou služebnu přímo v problémové zóně, si pochvaluje i nezávislý starosta Solnice Jan Hostinský: „Budeme se cítit bezpečněji. I když já za sebe mohu říct, že jsem se nebezpečně necítil. Ale myslím si, že mnohé problémy skutečně vyřeší stálá denní přítomnost uniformy."

Policie do počítačové techniky a dalšího vybavení služebny dala zhruba milión korun. Oprava budovy stála město půl miliónu. Z toho 200 tisíc korun věnovala Škoda auto.

autor: Marika Konárková
Spustit audio