Přibývá řidičů, kteří za jízdy telefonují a nejsou připoutáni. Policii pomáhá speciální technika

22. březen 2019 10:01

Na Jičínských silnicích podle statistik policie přibývá řidičů, kteří za jízdy telefonují a také těch, kteří se nepoutají. Proto se na tyto přestupky začala policie více zaměřovat. Hlídkám napomáhá speciální technika, díky které vidí nejen řidiče na velkou vzdálenost. 

Dopravní Petr Lánský právě zastavuje automobil.
„Pane řidiči, předložte mi doklady k řízení a provozu motorového vozidla. Vyloučíme také alkohol, něco jste požil před jízdou? Tak, to je v pořádku. Pane řidiči, důvod kontroly. Držel jste za jízdy v ruce hovorové zařízení, což je zakázáno."

Na Jičínských silnicích podle statistik policie přibývá řidičů, kteří za jízdy telefonují a také těch, kteří se nepoutají. Proto se na tyto přestupky začala policie více zaměřovat

Policista může řidiči udělit pokutu až do výše tisíce korun.
„Stalo se to na takovém relativně přehledném místě, ale 500 korun je minimum za ten telefon."

Speciální vybavení ve formě dalekohledu slouží policistům pro přesnější kontrolu. Díky němu vidí opravdu na velkou vzdálenost.

„Ano, vidíme až na vzdálenost jednoho kilometru. Policista je vybaven dalekohledem monokulárem, kontroluje, zda je řidič za jízdy připoután bezpečnostním pásem, nebo zda používá za jízdy hovorové záznamové zařízení," vysvětluje policista Václav Prokeš.

Na Jičínských silnicích podle statistik policie přibývá řidičů, kteří za jízdy telefonují a také těch, kteří se nepoutají. Proto se na tyto přestupky začala policie více zaměřovat

Co se týká používání mobilního telefonu a nepoužití bezpečnostních pásů, tak těchto přestupků podle policie přibývá.

„V loňském roce od 1. ledna do současné doby jsme zaznamenali co se týká hovorových zařízení 15 případů porušení zákona. A nepoužití bezpečnostních pásů dokonce v 68 případech. V letošním roce se řidiči ve 148 případech dopustili přestupku, že drželi za jízdy v ruce hovorové zařízení a ve 224 případech nebyli připoutáni," říká tiskový mluvčí jičínské policie Aleš Brendl.

Policisté budou v kontrolách pokračovat i v následujících týdnech. Nezaměří se ale pouze na hlavní silnice, ale i na vedlejší komunikace.

Spustit audio

Související