Ve Vrchlabí pokračuje oprava historické budovy Základní školy Náměstí Míru za 42 milionů korun

27. červenec 2024 07:41

Ve Vrchlabí na Trutnovsku pokračuje oprava historické budovy jedné z tamních základních škol za víc než 40 milionů korun. Práce se protáhnou až do podzimu. Žáci se sice v září do školy vrátí, čekají je ale některá omezení.

Čtěte také

„Teď stojíme už na zabetonované spřažené desce. Momentálně se provádí demontáž starého záklopu podlahy a doplňují se trámy,“ říká jeden z pracovníků Filip Brejcha.

Nejpodstatnější je srovnat podlahu, aby byla dokonale rovná. „Přesně tak. A dodržuje přesně tloušťku spřažené betonové desky. Z toho důvodu, že nesmíme překročit maximální a minimální tloušťku oné desky.

Co je na téhle práci nejnáročnější? „Za mne je to velká pracnost z důvodu doplňování těžkých trámů.

Ve Vrchlabí pokračuje oprava historické budovy Základní školy Náměstí Míru

S ředitelem Základní školy Náměstí Míru ve Vrchlabí Petrem Jindřichem jsme nyní vystoupali až na půdu. Tady byl ještě před několika týdny nepořádek a holubi. Teď už ale vidíme, že se odkryly trámy a začínají se instalovat střešní okna. „Celé je to v rekonstrukci, včetně zpevnění střešní konstrukce. Vidíte, že množství nosných trámů je již v pokročilém stadiu úprav.

Čtěte také

Práce zde neskončí ani se začátkem nového školního roku v září. Ovšem děti se do školních lavic vrátí. Důležité je, že nejhlučnější práce už budou hotové. „Ale bude to takové rizikové. Protože dokud nebude stažena deska celého stropu, na které se pracuje během prázdnin, tak by hrozilo nebezpečí, že může něco propadnout, říká Petr Jindřich.

Podstatné také je, že se po prázdninách opět rozjede provoz školní jídelny. Ta je momentálně kvůli rekonstrukci mimo provoz. „Kvůli onomu stropu a rizikovému stavu, který by tam mohl nastat, jsme jídelnu pro cizí strávníky zavřeli již v květnu, včetně zázemí pro kuchařky. Dole v kuchyni se kompletně mění okna, dělá se nová kotelna, která celoročně jídelnu vytápí a také ohřev teplé vody, dodává Petr Jindřich.

Ve Vrchlabí pokračuje oprava historické budovy Základní školy Náměstí Míru

Celková rekonstrukce Základní školy Náměstí Míru ve Vrchlabí na Trutnovsku má být dokončena příští rok v létě.

Spustit audio

Související