Ve Vrchlabí vyrůstá nový domov se speciálním režimem. Podobných zařízení je zatím v kraji nedostatek

28. červenec 2024 07:25

Ve Vrchlabí vzniká nový domov se speciálním režimem. Bude mít 34 lůžek pro pacienty s psychiatrickým onemocněním. Takových zařízení je v regionu podle vedení kraje málo a nemocných přibývá. Tento vrchlabský projekt zapadá do dlouhodobé koncepce kraje na zvýšení kapacity těchto sociálních služeb. 

Jen na Vrchlabsku je v nejbližších letech potřeba posílit kapacity pobytových služeb pro seniory nejméně o 77 lůžek.

Čtěte také

„Chodí k nám požadavky z psychiatrických léčeben, že pro ně už se nejedná o akutního klienta, který by si již zasloužil sociální péči. Ale bohužel pro ně místa v sociálních zařízeních místa nejsou," potvrzuje ředitelka vrchlabského domova pro seniory Soňa Mašková.

Právě tito lidé by mohli najít pomoc ve vznikajícím domově se zvláštním režimem. „Už nemusejí být v psychiatrických léčebnách, ale potřebují nějaký stálý režim či dozor. Zkrátka pomoc a podporu. A doma jim to již nikdo nezajistí. Tedy pobytem u nás a naší péčí, bychom jim měli zkvalitnit život."

Královéhradecký kraj začal ve Vrchlabí budovat domov se zvláštním režimem

Duševně nemocných lidí přibývá a zařízení pro ně chybí

„Roste nám počet klientů, kteří potřebují tu nejvyšší formu podpory. Přibývá nám také počet klientů s různými formami demence, Alzheimerovu chorobu, a ta zařízení dosud pro ně nebyla úplně připravena a specializována," vysvětluje náměstkyně hejtmana Královéhradeckého kraje Martina Berdychová za hnutí Východočeši.

Čtěte také

Podle ní se kraj snaží udržet starší lidi co nejdéle doma s rodinou. „Proto významně podporujeme terénní ambulantní služby. A je to i podpora pečujících. Těch samotných rodin."

Když už ale o svého blízkého nemohou v rodině pečovat, nemají ho často kam umístit. „Různě čekají, jsou v zařízeních LDN, tedy v léčebnách dlouhodobě nemocných."

Tento nový vrchlabský domov bude zařazený do sítě sociálních služeb v kraji. „Takže bude mít i nárok na podporu od státu a kraje na svůj provoz. My teď zahajujeme také jednání s obcemi, aby se i ony podílely na financování sociálních pobytových služeb."

Královéhradecký kraj plánuje i v dalších letech stavbu dalších domovů se zvláštním režimem, aby se počet míst pro klient s psychickým onemocněním ještě zvýšil.

Spustit audio

Související