Na Pardubicku začala stavba dálnice D35. Naváže na D11 a propojí východní Čechy s Moravou

5. prosinec 2018 09:33

A teď povzbudivá zpráva pro české řidiče. Tento týden silničáři na Pardubicku zahájili stavbu dálnice D35. 15 km úsek Časy - Ostrov bude daňové poplatníky stát skoro čtyři miliardy korun. Zakázku získalo od Ředitelství silnic a dálnic sdružení  firem pod  hlavičkou společnosti Eurovia, stavbu musí stihnout za tři a půl roku. 

Úseky dálnic D11 a D35 u Hradce Králové by měly být od příštího roku bez poplatku

Měření rychlosti na dálnici

Ministerstvo dopravy vyhovělo připomínkám Královéhradeckého kraje a Statutárního města Hradec Králové a navrhuje v nové vyhlášce bezplatné užívání úseků dálnic D11 a D35. Nově by od příštího roku mohli řidiči využívat zdarma úsek D11 Sedlice - Kukleny (exity 84 - 90) a úsek D35 Sedlice - Opatovice nad Labem (exity 126 - 129). 

Staveniště je předané a co nevidět najede na trasu Časy - Ostrov těžká technika, řekl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Jan Kroupa: „Nejdříve jdou na řadu technicky nejnáročnější objekty a to jsou zejména mostní konstrukce. To znamená, že bude v lokálních místech vidět stavební činnost, ale ta se určitě zatím nerozjede na celé trase jako takové."

Součástí stavby je i několik křižovatek, z toto dvě mimoúrovňové, dále mosty, přeložky, protihlukové stěny a dvě odpočívadla. Asi největším oříškem bude stavba 70 m dlouhého mostu přes železniční koridor Praha - Česká Třebová.

„Je zajímavý archeologický průzkum, ten momentálně dobíhá a stavbu nebude zdržovat. Nicméně na trvalých záborech archeologický průzkum skončí v lednu," dodává Jan Kroupa.

Dálnice by měla ulevit obcím, přes které vede vytížený hlavní tah z Hradce Králové na Litomyšl

Pardubický hejtman Martin Netolický z ČSSD věří, že silničáři stihnou včas postavit i úsek na opačnou stranu do Opatovic nad Labem, kde by měla D35 navázat na D11: „Nedovedu si představit, že bychom tento úsek, který zahajujeme, měli zprovozněný dříve, než ten první. Způsobilo by to obrovské komplikace na silnicích nižších tříd a bylo by to velmi nekomfortní pro řidiče a obyvatele měst a obcí, kterých se ta stavba týká."

Trasa budoucí D35 při pohledu od Dašic směrem na Časy (V pozadí Kunětická hora)

Stavba sousedního úseku Časy Opatovice nabrala zpoždění, Ředitelství silnic a dálnic muselo opakovat tendr na zhotovitele, nové výběrové řízení zatím není u konce. O zakázku se uchází čtyři firmy, vítěze určí vládní komise.

Pokud vše půjde hladce začne stavba příští rok jaře.

autoři: Ondřej Wolf , baj
Spustit audio

Související