Dagmar Ruščáková: Ten pes!!!

20. srpen 2023

Našemu Rexovi, štěněti staroněmeckého ovčáka, bylo tento týden sedm měsíců. Je to čtyřiatřicetikilový halama s huňatým kožichem, veselou povahou a instinkty pasteveckého psa. Je přátelský k lidem i psům, zatím bez výjimek. Na cvičáku se snaží vycházet i s ovcemi a kozami, a ony mu to kupodivu tolerují - samozřejmě přes plot.

Čtěte také

Mistrně ovládá nevinný pohled malého ukřivděného pejska, ať už ho přistihnu při jakémkoliv darebáctví. A že jich už bylo! Jen za poslední dobu:
Šeredí s vodou - naštěstí už jen venku. Ať je voda v čemkoliv, vyleje ji a pak kolem vítězoslavně nosí prázdnou nádobu. Radostně bojuje s jakýmkoliv pracovním nástrojem - od vysavače, přes smeták, mop, až k zahradnímu nářadí. Loví vodu stříkající z hadice. Ukradl z dřevníku pytel s březovou kůrou a důkladně ji rozptýlil po dvoře.

Překousal kabel k automatickému otvírání vrat. Rozškubal pelech. Ovšem kdykoliv byl povolán k zodpovědnosti, upřel na nás nevinné oči a nad hlavou se mu vznášela chlupatá svatozář.

Poslední případ není ani týden starý. V touze pomoct psům v horkých dnech jsem v jistém pomatení smyslů koupila na zahradu malý bazének. Ať se, pejsci, ochladí! Ari tam zkoumavě vlezla, namočila si tlapky a nepřekvapivě bez dalšího zájmu odešla. Pokud se nedá z vody přinést aport, vyhýbá se jí.

Rex, který se normálně vrhá po čemkoliv obsahujícím vodu, však jen zamyšleně koukal a ani tlapu neomočil. Mělo mě to varovat.

Čtěte také

Uběhlo pár hodin a já v kuchyni slyším, jak venku šplouchá voda. Hurá! Pejsek se koupe! Nadšeně vyhlédnu z okna a málem mi zaskočí. Ten pes se nekoupe! Ten pes to okusuje! A je v tom velice efektivní!

Zařvala jsem tak, že mě slyšel i přes zavřené okno. Ztuhl a rozhlížel se. Co to? Panička tu přece není? Takže opět sklonil hlavu, že bude pokračovat. Zařvala jsem podruhé. To se už lekl. Bleskově nasadil výraz "Kdo? Já? Já nikdy!" a urychleně z místa činu zmizel.

Proč jsem tu věc vlastně kupovala? Už vím. Báječně si v tom máchám nohy.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.