Černobyl na kolečkách. Nový dokumentární film pomůže Ukrajině i lidem s roztroušenou sklerózou

25. duben 2022 08:12

Režisérka Eva Toulová představuje trailer k novému dokumentu Černobyl na kolečkách. Film natáčený v Černobylské zóně, Kyjevě a Karpatech vyrazí do kin 26. dubna, přesně v den výročí výbuchu jaderné elektrárny v Černobylu. Polovina výtěžku poputuje na pomoc Ukrajině, druhá polovina lidem s roztroušenou sklerózou na projekt domovenka.cz.  

Zatímco na Ukrajině zuří válka, filmaři expedice Černobyl na kolečkách dokončují dokument z doby, kdy země žila v míru. Před půl rokem se vydali do Černobylské zóny natáčet pokračování úspěšného Camina na kolečkách (2017) v čele s vozíčkářem s roztroušenou sklerózou, Honzou Duškem.

Čtěte také

Do Černobylu se vydal s prosbou o sebeuzdravení a poděkovat u památníku hasičů za jejich záchrannou akci. Dnes střádá plány na další cesty a pořádá besedy. Jeho hlavním cílem je ukázat, že s hendikepem život nekončí, a zároveň podpořit péči o nemocné, jako je on sám.

„Vybírat záběry dřívějšího krásného Kyjeva a přitom sledovat zpravodajství z těch samých míst, kde teď zuří válka, byla jedna z nejtěžších pracovních věcí vůbec,“ řekla režisérka filmu Eva Toulová. „Během naší expedice jsme se seznámili se spoustou lidí a teď sleduji jejich příspěvky s voláním o pomoc. Točili jsme dokument na místě jedné z největších lidských katastrof země a za půl roku se na stejném místě děje další! doplnila režisérka.

I proto se tvůrci jednomyslně shodli na tom, že 50 % z výtěžku ze vstupného poputuje na charitní účely. Z toho polovina na humanitární pomoc na Ukrajině. A druhá polovina na podporu Domova svatého Josefa v Žirči, kde Honza aktuálně žije.

Jan Dušek a Petr Hirsch připravili další projekt, tentokrát s názvem Černobyl na kolečkách. Honza Dušek se po Santiagu vydal do Černobylu, který do detailu prozkoumal. Nezabránil mu v tom ani invalidní vozík, na který ho upoutala nemoc, se kterou už 18 let žije.

„Díky Domovence poskytnou specialisté Domova sv. Josefa odbornou péči v oblasti rehabilitace, léčby ran i psychoterapie. Uděláme vše pro to, abychom Honzovi pomohli k větší soběstačnosti. A nejen jemu! Všem vážně nemocným roztroušenou sklerózou, uvedl Dominik Melichar, vedoucí Domova sv. Josefa.

Čtěte také

Dokument, k němuž namluvil průvodní hlas Jan Šťastný, bude mít premiéru nejenom v den, ale i v přesný čas výbuchu 4. reaktoru Černobylské elektrárny. První premiéroví diváci jej tak mohou zhlédnout v 0:23 v pražském kině Bio Oko. Premiérou bude symbolicky zahájena sbírka na Domovenky, která vyvrcholí 30. května na Mezinároní den roztroušené sklerózy.

Domovenka je symbolický poukaz v hodnotě 290 Kč na jednu hodinu cvičení pro jednoho nemocného s roztroušenou sklerózou. Propojuje nemocné s těmi, kteří jim mohou pomoci. Sbírku na Domovenky bude provázet distribuce filmu Černobyl na kolečkách do kin v Česku a na Slovensku. Na premiéře filmu bude zároveň představena kniha z výpravy, jejímž autorem je jeden z účastníků expedice Jiří Kalát.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související