Čas na kávu aneb Po stopách kaváren východočeského regionu
„Kdybych byl žena, používám kávu jako parfém". Jeden z citátů, který také zazní v našem prázdninovém seriálu. Každou neděli po půl sedmé navečer vás jeho autor Petr Voldán vyzve, abyste si při poslechu udělali "Čas na kávu" a vypravili se s ním na rozhlasových vlnách poznávat „Kavárny východočeského regionu".
Všechny epizody
-
1
Kafe, jazz, Babička a tricykl
-
2
Náchodská kávová Prima sezóna v „Itálii“, ale i s Josefem Škvoreckým
-
3
Na kávu s Josefem Škvoreckým a Dannym Smiřickým si můžete zajít v Náchodě
-
4
Káva má v Hradci Králové své voňavé chrámy. Kdysi i dnes, třeba s Mistrem republiky
-
5
Nejen perník a dostihy aneb Kaváren plné Pardubice
-
6
Kavárenský „salon republiky“ aneb architektura, design i hudební nástroje
-
7
Káva a kavárny v Litomyšli, to je i slavná Magdalena Dobromila Rettigová a „lahůdka arabská“
-
8
Káva voní jako čerstvě umleté nebe aneb Není nic sladšího než šálek hořké kávy
Kdybych byl žena, používám kávu jako parfém. Směje se téměř rozený „kavárenský povaleč“ Petr Voldán
U hrnku dobré rozhlasové kávy jsme se dnes sešli ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové s publicistou Petrem Voldánem. Protože tento nápoj je Petrovou celoživotní vášní. Sám o sobě s nadsázkou tvrdí, že se narodil jako kavárenský povaleč. Je to zkrátka milovník a znalec kávy.
Jeden z nejoblíbenějších nápojů si totiž našel svoje místo nejen v domácnostech. Vedle tradičních kaváren ve velkých městech se kavárenská atmosféra a s ní i specifická kavárenská kultura zabydluje i v místech dříve s pohodovými kavárnami a dobrou kávou moc nespojovaných.
A tradiční „turek", který si mimochodem stále drží solidní popularitu, už má konkurenci nejen v espressu nebo cappuccinu, ale i v caffe latte, ristrettu nebo americanu.
Proto vás postupně zavedu nejen do kavárnami přímo nabitých center Hradce Králové nebo Pardubic, ale vydáme se za vůní kávy třeba i do Náchoda, Trutnova, Hronova, Litomyšle, Broumova a dalších míst.
Povíme si, jak to měli kdysi s kávou na zámcích, jak ovlivňuje do dnešních dnů kavárníky prvorepubliková kavárenská tradice, jaké zajímavosti a lákadla podnikatelé přidávají k základní kávové nabídce, aby obstáli ve stále tvrdší konkurenci.
Zaživáme kávový „boom"
S dobrou kávou je spojené i umění zrna nejen vybrat, ale i pražit, v přípravě kávy se také souteží. Nejen u nás, ale i na světových šampionátech.
Dokonce vám představím i kavárnici - šperkařku. Protože káva voní nejen ze šálku. Navíc k ní patří i ta správná kavárenská hudba. Ani ta chybět nebude...
Takže vás společně s dramaturgem pořadu Jaroslavem Pokorným a mistrem zvuku Leošem Sedláčkem zveme - nalaďte si nás každou neděli v 18:30 hodin na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové a udělejte si se mnou na deset minut „Čas na kávu".
Váš milovník kávy a „kavárenský povaleč"
Petr Voldán
Související
-
Voňavé cestování s Jiřím Sýkorou, který v Pardubicích pokračuje v rodinné tradici pražení kávy
Tentokrát cestujeme s Jiřím Sýkorou. Ten v Pardubicích pokračuje v rodinné tradici pražení kávy. Tak se vydáme hned do několika světadílů. Cílem budou kávovníkové plantáže.
-
Barista a Mistr Kávy Jaroslav Petrouš o domácí přípravě kávy ...
Barista a Mistr Kávy Jaroslav Petrouš bude hostem Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové po 11. hodině. Hovořit bude mimo jiné o domácí přípravě kávy a také o...
-
VIDEO: Pít kávu s mlékem se vůbec nemusíte bát. Naopak, je zdraví prospěšná, říká Jan Tuna
Jan Tuna v naší rozhlasové poradně z kavárny na téma: Jak si z potravin, produktů a služeb vybrat to, co je opravdu kvalitní a spolehlivé? Jak říct šuntům A DOST!
Nejnovější zprávy
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.