Čas na kávu aneb Po stopách kaváren východočeského regionu
Káva a kavárny v Litomyšli, to je i slavná Magdalena Dobromila Rettigová a „lahůdka arabská“
Naše rozhlasové putování za kavárnami a kavárenskou atmosférou východočeského regionu se - tak jako prázdniny - pomalu chýlí ke konci. Předposlední, sedmé pokračování nás zavede do Litomyšle.
Nešlo jinak, poté, co jsem si přečetl citát paní Magdaleny Dobromily o “lahůdce arabské”, ve kterém se praví - “Když nemá kafe být dobré a ne příliš slabé, raději žádné”, musel jsem se na vztah autorky legendárních receptů M. D. Rettigové ke kávě zeptat. A to rovnou na zámku kastelánky Zdeňky Kalové.
Tak začíná kávou vonící návštěva Litomyšle, která poodhalí i podrobnosti o zámeckém kávovém porcelánu. Dosud jsme se v seriálu šálkům a hrnečkům na kávu nevěnovali a tak tentokrát tento dluh napravíme.
Na doprovodných fotografiích můžete vidět i nádherné dózy na kávu ze skla.
Ale ze zámku v Litomyšli jsem se za kávou a kavárenskou atmosférou vydal i do “podzámčí”. Konkrétně do Chocco caffé na Smetanově náměstí by mě ostatně dovedly i diskuse zahraničních turistů, kteří si dokonce vzájemně doporučují tuto kavárnu na sociálních sítích. Pochopitelně mě zajímalo, proč tomu tak je.
Jenomže Litomyšl vám nabídne spoustu dalších příjemných, zajímavých a dobrou kávu nabízejícich kaváren
Nemusel jsem s rozhlasovým mikrofonem chodit z náměstí daleko, pár metrů stačilo, abych se ocitl v útulné rodinné kavárně s bonusem, kterým je vlastní pražírna. V Caffé Delizia byl zrovna v akci Petr Štourač, na kterém jsem vyzvídal, jaké jsou taje pražení kávy, aby nejen voněla, ale i chutnala.
A byl jsem rád, že se s vyznáním kávě připojila také Eva Štouračová, protože jsem tak měl rodinnou kavárnu v Litomyšli pěkně pohromadě.
Pokud budete poslouchat i poslední díl našeho prázdninového seriálu, pozvu vás za kavárenskými zajimavostmi do Železnice na Jičínsku, do Hronova a do Trutnova. Tam byste mohli ucítit nejen vůni kávy, ale i šperků z kávových zrn. Což bude malé překvapení.
Navíc uslyšíte konzultanta kavárníků, baristu, lektora kurzů v jednom a dozvíte se, jak se hodnotí při soutěžích v přípravě kávy.
Prostě bude toho i v osmém pokračování hodně a tak si s námi opět udělejte v neděli po půl sedmé večer Čas na kávu.
Váš Petr Voldán
Související
-
Voňavé cestování s Jiřím Sýkorou, který v Pardubicích pokračuje v rodinné tradici pražení kávy
Tentokrát cestujeme s Jiřím Sýkorou. Ten v Pardubicích pokračuje v rodinné tradici pražení kávy. Tak se vydáme hned do několika světadílů. Cílem budou kávovníkové plantáže.
-
Barista a Mistr Kávy Jaroslav Petrouš o domácí přípravě kávy ...
Barista a Mistr Kávy Jaroslav Petrouš bude hostem Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové po 11. hodině. Hovořit bude mimo jiné o domácí přípravě kávy a také o...
-
VIDEO: Pít kávu s mlékem se vůbec nemusíte bát. Naopak, je zdraví prospěšná, říká Jan Tuna
Jan Tuna v naší rozhlasové poradně z kavárny na téma: Jak si z potravin, produktů a služeb vybrat to, co je opravdu kvalitní a spolehlivé? Jak říct šuntům A DOST!
Nejnovější zprávy
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka