Čas na kávu aneb Po stopách kaváren východočeského regionu

Káva a kavárny v Litomyšli, to je i slavná Magdalena Dobromila Rettigová a „lahůdka arabská“

18. srpen 2019
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Prostřeno na zámku v Litomyšli

Naše rozhlasové putování za kavárnami a kavárenskou atmosférou východočeského regionu se - tak jako prázdniny - pomalu chýlí ke konci. Předposlední, sedmé pokračování nás zavede do Litomyšle.

Nešlo jinak, poté, co jsem si přečetl citát paní Magdaleny Dobromily o “lahůdce arabské”, ve kterém se praví - “Když nemá kafe být dobré a ne příliš slabé, raději žádné”, musel jsem se na vztah autorky legendárních receptů M. D. Rettigové ke kávě zeptat. A to rovnou na zámku kastelánky Zdeňky Kalové.

Espresso - jak jinak

Tak začíná kávou vonící návštěva Litomyšle, která poodhalí i podrobnosti o zámeckém kávovém porcelánu. Dosud jsme se v seriálu šálkům a hrnečkům na kávu nevěnovali a tak tentokrát tento dluh napravíme.

Na doprovodných fotografiích můžete vidět i nádherné dózy na kávu ze skla.

Kávový porcelán na zámku v Litomyšli

Ale ze zámku v Litomyšli jsem se za kávou a kavárenskou atmosférou vydal i do “podzámčí”. Konkrétně do Chocco caffé na Smetanově náměstí by mě ostatně dovedly i diskuse zahraničních turistů, kteří si dokonce vzájemně doporučují tuto kavárnu na sociálních sítích. Pochopitelně mě zajímalo, proč tomu tak je.

Jenomže Litomyšl vám nabídne spoustu dalších příjemných, zajímavých a dobrou kávu nabízejícich kaváren

Nemusel jsem s rozhlasovým mikrofonem chodit z náměstí daleko, pár metrů stačilo, abych se ocitl v útulné rodinné kavárně s bonusem, kterým je vlastní pražírna. V Caffé Delizia byl zrovna v akci Petr Štourač, na kterém jsem vyzvídal, jaké jsou taje pražení kávy, aby nejen voněla, ale i chutnala.

Caffé Delizia v Litomyšli - interiér

A byl jsem rád, že se s vyznáním kávě připojila také Eva Štouračová, protože jsem tak měl rodinnou kavárnu v Litomyšli pěkně pohromadě.

Pokud budete poslouchat i poslední díl našeho prázdninového seriálu, pozvu vás za kavárenskými zajimavostmi do Železnice na Jičínsku, do Hronova a do Trutnova. Tam byste mohli ucítit nejen vůni kávy, ale i šperků z kávových zrn. Což bude malé překvapení.

Chocco Caffé Litomyšl

Navíc uslyšíte konzultanta kavárníků, baristu, lektora kurzů v jednom a dozvíte se, jak se hodnotí při soutěžích v přípravě kávy.

Prostě bude toho i v osmém pokračování hodně a tak si s námi opět udělejte v neděli po půl sedmé večer Čas na kávu.

Váš Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?