Čas na kávu aneb Po stopách kaváren východočeského regionu
Káva a kavárny v Litomyšli, to je i slavná Magdalena Dobromila Rettigová a „lahůdka arabská“
Naše rozhlasové putování za kavárnami a kavárenskou atmosférou východočeského regionu se - tak jako prázdniny - pomalu chýlí ke konci. Předposlední, sedmé pokračování nás zavede do Litomyšle.
Nešlo jinak, poté, co jsem si přečetl citát paní Magdaleny Dobromily o “lahůdce arabské”, ve kterém se praví - “Když nemá kafe být dobré a ne příliš slabé, raději žádné”, musel jsem se na vztah autorky legendárních receptů M. D. Rettigové ke kávě zeptat. A to rovnou na zámku kastelánky Zdeňky Kalové.
Tak začíná kávou vonící návštěva Litomyšle, která poodhalí i podrobnosti o zámeckém kávovém porcelánu. Dosud jsme se v seriálu šálkům a hrnečkům na kávu nevěnovali a tak tentokrát tento dluh napravíme.
Na doprovodných fotografiích můžete vidět i nádherné dózy na kávu ze skla.
Ale ze zámku v Litomyšli jsem se za kávou a kavárenskou atmosférou vydal i do “podzámčí”. Konkrétně do Chocco caffé na Smetanově náměstí by mě ostatně dovedly i diskuse zahraničních turistů, kteří si dokonce vzájemně doporučují tuto kavárnu na sociálních sítích. Pochopitelně mě zajímalo, proč tomu tak je.
Jenomže Litomyšl vám nabídne spoustu dalších příjemných, zajímavých a dobrou kávu nabízejícich kaváren
Nemusel jsem s rozhlasovým mikrofonem chodit z náměstí daleko, pár metrů stačilo, abych se ocitl v útulné rodinné kavárně s bonusem, kterým je vlastní pražírna. V Caffé Delizia byl zrovna v akci Petr Štourač, na kterém jsem vyzvídal, jaké jsou taje pražení kávy, aby nejen voněla, ale i chutnala.
A byl jsem rád, že se s vyznáním kávě připojila také Eva Štouračová, protože jsem tak měl rodinnou kavárnu v Litomyšli pěkně pohromadě.
Pokud budete poslouchat i poslední díl našeho prázdninového seriálu, pozvu vás za kavárenskými zajimavostmi do Železnice na Jičínsku, do Hronova a do Trutnova. Tam byste mohli ucítit nejen vůni kávy, ale i šperků z kávových zrn. Což bude malé překvapení.
Navíc uslyšíte konzultanta kavárníků, baristu, lektora kurzů v jednom a dozvíte se, jak se hodnotí při soutěžích v přípravě kávy.
Prostě bude toho i v osmém pokračování hodně a tak si s námi opět udělejte v neděli po půl sedmé večer Čas na kávu.
Váš Petr Voldán
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka





