Čas na kávu aneb Po stopách kaváren východočeského regionu
Káva voní jako čerstvě umleté nebe aneb Není nic sladšího než šálek hořké kávy
Čas na kávu si můžete udělat prakticky kdykoli, když dostanete na voňavý nápoj chuť. Z našeho kávového a kavárenského letního seriálu vás už ale čeká poslední díl. Také v osmém pokračování putování po východočeském regionu uslyšíte citát o kávě - vlastně netradičně hned dva.
Ten v úvodu tvrdí, že "Není nic sladšího než šálek hořké kávy." Vy kteří nás rádi posloucháte - a ohlasy napovídají, že vás není málo, asi souhlasíte.
Tak tedy, co nás čeká v posledním dílu? Vrátíme se maličko na začátek - k nápadu, jak jde k sobě spojení kaváren a malých míst.
Pronikla už "kavárenská" vlna i do regionů?
Podle milovníka kávy, kaváren, ale i konzultanta kavárníků, lektora kurzů, porotce soutěží baristů a zkušeného baristy Jaroslava Slámečky určitě ano. Rozhovor - pochopitelně v kavárně - doslova "voněl" jeho vášní pro kávu a kavárenské prostory.
Za konkrétními zkušenostmi z východočeského regionu jsem se tentokrát vydal nejprve do Železnice na Jičínsku. Jak se podniká v kavárně v místě se zhruba tisícovkou obyvatel? Otázka pro Radomíra Řeháka, který to zkouší s kávou z Terstu, historického centra dovozu kávy do Evropy.
Že to není jen tak, otevřít si kavárnu v menším městě, to povrzuje i příklad z Hronova. "Mekka" amatérskeho divadla už ale nabízí vedle "prken, co znamenají svět" i pohodové posezení u kávy přímo "Pod křídly anděla". Což je další přijemná zastávka rozhlasového putování za kavárenskou atmosférou regionu.
Pohoda bývá i při soutěžich baristů
I když jde o to, kdo je nejlepší v přípravě různých druhů kávy. V osobě Jakuba Fabiána z královehradeckého "Café Na kole"´ se spojuje obojí - soutěžící i rozhodčí. A tak jsem se ptal. Třeba na to, co a jak se hodnotí při soutěžích, kde voní káva.
Která mimochodem prý voní, i když je součástí šperku. Neobvyklé, ale velice žádané šperky s kávovými zrny, ale i kávové obrazy jsou specialitou Evy Cello. Rodačka z Trutnova, která pracovala jako baristka, v současné době učí německé kavárníky vařit kvalitní kávu - poté, co provozovala kavárnu v Drážďanech. Jak říká "kávová královna" (tak Evě Cello přezdívají v Drážďanech), bez kávy si svůj život neumí představit.
A to je i tečka za celým "kavárenským" seriálem. Pokud vás zaujal a třeba i přinesl do vašich nedělních podvečerů pohodu u šálku kávy, jsme rádi. S posledním citátem "Káva voní jako čerstvě umleté nebe" vám za pozornost děkují dramaturg Jaroslav Pokorný, mistr zvuku Leoš Sedláček a od mikrofonu autor pořadu Petr Voldán.
A nezapomeňte si občas udělat Čas na kávu!
Související
-
Voňavé cestování s Jiřím Sýkorou, který v Pardubicích pokračuje v rodinné tradici pražení kávy
Tentokrát cestujeme s Jiřím Sýkorou. Ten v Pardubicích pokračuje v rodinné tradici pražení kávy. Tak se vydáme hned do několika světadílů. Cílem budou kávovníkové plantáže.
-
Barista a Mistr Kávy Jaroslav Petrouš o domácí přípravě kávy ...
Barista a Mistr Kávy Jaroslav Petrouš bude hostem Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové po 11. hodině. Hovořit bude mimo jiné o domácí přípravě kávy a také o...
-
VIDEO: Pít kávu s mlékem se vůbec nemusíte bát. Naopak, je zdraví prospěšná, říká Jan Tuna
Jan Tuna v naší rozhlasové poradně z kavárny na téma: Jak si z potravin, produktů a služeb vybrat to, co je opravdu kvalitní a spolehlivé? Jak říct šuntům A DOST!
Nejnovější zprávy
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka