Vladimír Burjánek: Pečivo

24. březen 2024

Taky si rádi pochutnáte na křupavém rohlíku, makové pletence, nebo loupáčku? Nabídka všemožného výborného pečiva je dnes opravdu pestrá. Doby, kdy v pekárně u nás na vesnici vyráběl pekař pan Ambrož z pečiva jen rohlíky, housky a chleba, jsou dávné. Přesto pořád cítím úžasnou vůni, která se linula z pekárny.

I chuť jeho rohlíků, pro které jsme si chodili, ať už jsme v zimě jezdili na sáňkách na kopečku, hned naproti pekárně, nebo běhali po vesnici a v parku hráli na schovávanou. V krámě stačilo místo peněz říct, že maminka to zaplatí a rohlík byl náš. Kdepak nosit v kapse peníze.

Čtěte také

Právě do pekárny k nám se později šel učit spolužák Vašek ze sousední vesnice a okamžitě získal přezdívku moučný červ.

Když dneska jdu nakupovat do supermarketu ve městě, je tam z pečiva tolik laskomin, že se člověk málem stane pokusným objektem Pavlova experimentu a reaguje rychleji, než jeho psi. Stál jsem nedávno s vozíkem u nabídky pečiva v marketu a rozhodoval se, co si odvezu. Vedle se objevila mladá paní a vybírala také.

Na druhé straně u chleba měla zřejmě maminku, která na ni přes uličku zakřičela. Jano, vem mi tam, prosím tě dva grosmany, já je mám moc ráda, prozradila matka kupujícím kolem. Pár z nich se dusilo smíchy, dcera ovšem zachovala vážnou tvář , sáhla pro dva croasanty a dala je do sáčku.

Spustit audio
    • 80 let s vámi
      Hradecké minuty

    Mohlo by vás zajímat