Velikonoční speciality trochu jinak!
Máme pro vás šest receptů od Mirky Teichmanové na tradiční velikonoční jídla. Velikonoce jsou oblíbenými svátky jara a stejně jako při jiných slavnostních příležitostech i o Velikonocích si my, Češi, potrpíme na dobré jídlo a vybrané laskominy.
Všechny epizody
-
1
Nádivka, které se říká velikonoční buchta, sekanina nebo svítek
-
2
Tvarohový velikonoční svěceník neboli mazanec nesmí chybět u sváteční jarní snídaně
-
3
Jidáše se smetanou. Velikonoční pochoutka, která v sobě skrývá spoustu příběhů
-
4
Brusinkovo-špaldový beránek padne za oběť sladkým chutím. Je to jeho obvyklý osud
-
5
Slané muffiny se špenátem. Barevné dortíky na velikonočním stole dlouho nezůstanou
-
6
Nemusí být všechno sladké. Zkuste si udělat slaný velikonoční dort se špenátem a ricottou
Recepty jsou ovšem maličko vylepšené a vždycky něčím trošku jiné, než jak je dělali naši předkové.
Velikonoce jsou jedny z našich nejkrásnějších svátků. Kromě pomlázek, kraslic a křesťanských oslav jsou především oslavami příchodu jara.
Související
-
Velikonoce - svátky jara. Zahrádkářská výstava v Častolovicích ukazuje krásu staročeských svátků
Ve dnech 12. až 14. dubna 2019 pořádá Základní organizace Českého zahrádkářského svazu v Častolovicích jarní velikonoční výstavu pod názvem „Velikonoce - svátky jara".
-
Bělohradské Velikonoce začaly. Výstavu s jarní inspirací netradičně doprovázejí i „Meluzíny“
Tradiční Velikonoční výstavu v Památníku Karla Václava Raise v Lázních Bělohradě letos netradičně doplňují i „Meluzíny“. Vytvořily je děti ze ZUŠ Hořice.
-
Historii Velikonoc a velikonočních tradic v našem regionu vám...
Radioporadna - Mgr. Jana Nešněrová z Městského muzea a galerie v Úpici. Historie Velikonoc a velikonočních tradic. Jak se slavily Velikonoce v našem regionu - Zají...
Nejnovější zprávy
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.