Velikonoční speciality trochu jinak!
Nádivka, které se říká velikonoční buchta, sekanina nebo svítek
Máme pro vás šest receptů od Mirky Teichmanové na tradiční velikonoční jídla. Recepty jsou ovšem maličko vylepšené a vždycky něčím trošku jiné, než jak je dělali naši předkové.
Začneme velikonoční nádivkou, kterou bychom měli správně upéct na bílou sobotu. Ta už je ve znamení konce 40denního půstu a právě v tento den bude patřit na stůl nádivka, které se také říká velikonoční buchta, sekanina nebo svítek.
Důležitou součástí jsou zelené bylinky a nejlépe i mladé kopřivy
Nádivka, kterou nám poradí Mirka Teichmanová, je bronzovým receptem z nedávné soutěže Gastro Hradec. A v čem je recet originální?
Velikonoční nádivka:
Suroviny:
10 ks dva dny starého pečiva, 3 vejce, 4 bílky, 200 g cibule, 150 g másla, 500 g uzené plece, 300 g anglické slaniny, velká hrst sekaných zelených bylinek, dle chuti sůl, pepř, česnek, tuk a strouhanka na formu
Postup:
Uvařit uzené maso - vývar odložit.
Pečivo nakrájet na kostičky a zalít vejci, která jsme rozšlehali v mléce (množství podle suchosti pečiva).
Na tuku zpěnit cibuli a na kostičky nakrájenou slaninu.
Zvlhčené pečivo zalít cca 1 dcl vývaru.
Vmíchat uzené maso nakrájené na kostičky a slaninu s cibulí.
Dochutit solí, pepřem, česnekem.
Přidat nasekané bylinky.
Nakonec nadlehčit ušlehanými bílky.
Rozprostřít do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče.
Při pečení potírat rozpuštěným máslem.
Přejeme dobrou chuť a krásné Velikonoce!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější zprávy
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.