Velikonoce - svátky jara. Zahrádkářská výstava v Častolovicích ukazuje krásu staročeských svátků

12. duben 2019

Ve dnech 12. až 14. dubna 2019 pořádá Základní organizace Českého zahrádkářského svazu v Častolovicích již 19.  jarní velikonoční výstavu pod názvem „Velikonoce - svátky jara". Výstava bude otevřena v pátek a sobotu od 9:00 do 17:00 hodin a v neděli od 9:00 do 16:00 hodin v areálu výstaviště. Na ploše více jak 1000 metrů čtverečných organizátoři ukazují krásné velikonoční tradice a výrobky šikovných českých rukou.

Malované kraslice, velikonoční perníky a ozdoby, výrobky z proutí a domácích materiálů, paličkované krajky a výšivky, předměty ze šustí a lýka spolu s dalšími tradičními upomínkami, to vše lze na této výstavě spatřit.

Bělohradské Velikonoce začaly. Výstavu s jarní inspirací netradičně doprovázejí i „Meluzíny“

Tradiční Velikonoční výstava v Památníku Karla Václava Raise v Lázních Bělohradě

Tradiční Velikonoční výstavu v Památníku Karla Václava Raise v Lázních Bělohradě letos netradičně doplňují i „Meluzíny“. Vytvořily je děti ze ZUŠ Hořice a symbolizují poslední fučení meluzíny před tím, než se uloží ke spánku. 

Součástí jsou i praktické ukázky malování vajíček, výroba velikonočních předmětů ze šustí a zdobení okrasných perníků.

Tradiční soutěž o nejkrásnější kraslici je také zahájena a v letošním roce jsou zastoupeny různé formy kraslic. Jsou ukázány kraslice malované voskem, zdobené paličkováním, malbou v pestrých barvách a v různých velikostech jehlovou technikou.

Na výstavě upoutá pozornost každého návštěvníka i gastronomické aranžmá a velikonoční pochutiny. Zajímavé je porovnání staročeského pečení cukroví z receptur našich babiček s velkopekárenskými pochutinami. Obojí je krásné a v kombinaci s aranžérskými prvky lze těžko vybrat co je lepší.

Barvené kraslice Ivy Jaklové

Nejen pro děti pořadatelé připravili ukázku domácího zvířectva, které symbolizuje velikonoční svátky.

Největší křesťanský svátek je představen v celé šíři. Od "Popeleční" středy až po "Velikonoční" pondělí je znázorněn celý týden charakteristickými rasy a zvyklostmi.

Přímý přenos ze zahrádkářské a velikonoční výstavy v Častolovicích

Barevné doplňky a předměty dokreslují celý rámec těchto tradic. Rámec výstavy je sklouben z umělých a rostlých květin, z barevných dřevin a dalších zahrádkářských výpěstků.

Připraven je také široký prodej všeho, co patří k Velikonocům. Upomínkové předměty, perníky, různé pochutiny, výrobky z keramiky, šustí, kraslice, pomlázky a řada dalších věcí to vše čeká na všechny zájemce.

Přenos z již 19. jarní velikonoční výstavy pod názvem „Velikonoce - svátky jara" v Častolovicích

Protože to je zahrádkářská výstava, je zde zastoupen i široký prodej zahrádkářských potřeb, pomůcek, květin, okrasných stromků a bonsají, zeleninové sadby atd.

Pro všechny milovníky jara a zahradničení, kteří se osobně do Častolovic nedostanou, připravil Český rozhlas Hradec Králové přímý přenos z této zajímavé akce. Uskutečnil se v první den výstavy 12. dubna 2019 od 9:00 až do 12:00 hodin.

Od mikrofonu se na vás těší Lada Klokočníková a Zdeněk Novák. Příjemný poslech!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.