V Častolovickém zámku se připravují na sezónu. Do Velikonoc opraví sochy i venkovní schodiště

15. březen 2019 09:26

Z častolovického zámku se v těchto dnech ozývá zvuk motorové pily, ale také sbíječky. Do začátku sezony totiž musí zahradníci ořezat stromy a keře v zámecké zahradě a parku, řemeslníci zase pracují na opravě soch na nádvoří a venkovního schodiště. U správce Zdeňka Bachmana se o podrobnosti zajímala reportérka Jana Házová.

Jsme na liduprázdném nádvoří častolovického zámku. Vzadu se uhrabává štěrk, ale jsou tady prováděny i větší práce.

„V podstatě se věnujeme údržbě a opravám soch na nádvoří zámku. Jednu sochu v prvním patře už máme opravenu a zrestaurovanou. Druhá socha, která sedí na atice zámku, je momentálně v dílně a opravuje se. Měla by se do začátku turistické sezóny vrátit sem zpátky."

Zámek v Častolovicích vás očaruje. Láskou hraběnky Šternberkové jsou růže a zvířata

Zámek Častolovice

Častolovický zámek je opravdu krásný. Člověk, když projíždí Častolovicemi, nikdy jeho vstupní bránu nepřehlédne. A správce zámku Zdeněk Bachman dnes zavítal do našeho studia.

To jsou tedy dvě sochy. Ale když se rozhlédneme kolem sebe, tak jsou tu vidět tři velká sochařská díla a nahoře na atice ještě další sochy.

„To je zase práce do budoucích let. To nás čeká a budeme to muset udělat. Momentálně jsme ve fázi, kdy jsme zahájili přípravy na sezónu a otevření zámku. Máme před sebou ještě spoustu práce, abychom všechno stihli."

Co vše tedy ještě zámek čeká, než sem vkročí první letošní návštěvníci?
„Začínáme opravovat venkovní schodiště z rytířského sálu. A potom takové ty běžné práce, které jsou v podstatě rutinní před každým začátkem sezóny. Příprava jednotlivých prostor, úklid zámecké expozice, ošetření nábytku, nová výmalba, opravy popraskaných zdí a tak dále."

Z častolovického zámku se v těchto dnech ozývá zvuk motorové pily, ale také sbíječky

Projdeme velkou kovovou bránou ven ze zámku a jdeme se podívat na opravované schodiště z rytířského sálu.
„Tady budeme opravovat popraskané schody. Některé se slepí a dva přijdou úplně nové. Budeme opravovat i omítku a nahoře na terase se bude dělat pískovcová dlažba. Teď tam máme pozůstatky z minulých dob, je tam lepenka."

A Zdeněk Bachman na závěr ještě doplňuje: „Celá fasáda se oklepe, dá se dolů. A jakmile budou schody opravené, tak se omítka znovu natáhne a natře. A bude to zase na pár let, doufám, v pořádku."

Všechny opravy musí správa zámku v Častolovicích stihnout dokončit do 19. dubna, kdy bude letos poprvé zámek otevřen.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související