Mám teď domovy dva, Česko a Itálii. A také dvě nové děti, to jsou mé knížky, směje se Blanka Malá

14. červen 2024

Hostem Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně je rozhlasová moderátorka, ale v současnosti také úspěšná spisovatelka Blanka Malá. V poslední době absolvovala mnoho rozhovorů v televizi i v rozhlase, na knižních veletrzích, při autogramiádách i besedách se čtenáři. Jaké budou Blančiny prázdniny? A žije dva různé životy? U nás jako spisovatelka a v Itálii? 

Na světě je totiž její druhá kniha s názvem Srdce nemá vrásky, která volně navazuje na její prvotinu, úspěšný bestseler Láska ve špičce italské boty. Četbu z obou knih vám také nabídneme v našem prázdninovém vysílání.

Kalábrie je dolce e picante, to znamená sladká a pikantní. Jde sice o nejchudší italský region, ale vyváží to nedotčená příroda.
Blanka Malá, autorka knihy Srdce nemá vrásky

Srdce nemá vrásky. To je nová knížka, pokračování Lásky ve špičce italské boty?
Já myslím, že je to velká pravda. Vidíš, mně už vrásky přibyly, přece jen věk se počítá každému, ale věřím, že srdce vrásky určitě nemá. V nové knížce se objeví negativní postava, což je trošku rozdíl od toho prvního dílu. Líčí život uprostřed kalábrijské rodiny, což se asi hned tak někomu nepřihodí a mně se to poštěstilo.

Čtěte také

Ale knížka nás zavede také do italských Dolomit, do Prahy, kterou navštívil můj přítel Agostino, a do Hradce Králové, které je mé oblíbené město, ve kterém mám svůj druhý domov. Ten první už mám v Itálii. A tyhle mé dvě knížky, beru jako své dvě nové děti. Obě mám moc ráda.

Kalábrie je, jak se říká, dolce e picante, to znamená sladká a pikantní. A tak to opravdu je. Kalábrie je sice nejchudší italský region, ale vyváží to nádherná příroda, která je ještě nedotčena. Není tam mnoho hotelů, najdeš tam pláže, kde jsi úplně sám, jsou tam úžasné vůně. Když vystoupím z letadla, tak hned ucítím peperoncino, avokádo, kiwi, pomeranče. Každému doporučuji, aby se nebál jih Itálie prozkoumat. Ale jak to vnímám, tak mezi českými turisty zájem o Kalábrii stoupá.

V hlavě už mám třetí knížku. Nebude to pokračování těch dvou, ale píšu si do šuplíku taková krátká zamyšlení. Tomu se budu teď věnovat.
Blanka Malá, autorka knihy Srdce nemá vrásky

První knížka, Láska ve špičce italské boty, se stala bestsellerem. Ale ne každý ji četl a ne každý zná tvůj příběh. Ty jsi se zamilovala do Agostina na první pohled?
Ono to nebylo tak horké. Jak mi řekl potom později, tak u něj to bylo na první dobrou, ale já jsem si dávala na čas. Já jsem ještě rok váhala. Známe se od roku 2018 a v roce 2001 jsem se do Kalábrie přestěhovala. Ale tak od roku 2019 začínal dostávat nějaké šance.

Čtěte také

Takže už pěkně dlouho je z tebe opravdová Italka.
Kolikrát, když se spolu bavíme, tak už mi tam spadnou dokonce i slova, která patří do dialektu. Každý italský region má svůj dialekt, a tak se Agostino kolikrát úplně zarazí a zasměje se a říká, ty už jsi možná víc jak půl-Italka. Tedy už mám reakce pravých Italek. A samozřejmě už je tam ta jejich pověstná gestikulace.

A co tak teď dělám? Samozřejmě píšu, ale starám se o zahrádku a pak se věnuji také těm, kteří tam přijíždějí. Tedy i turistický ruch se mě už trošku dotýká. Ale zatím budu psát knížky, v hlavě už mám třetí. Nebude to tedy pokračování Srdce nemá vrásky, ale píšu si do šuplíku takové povídky, taková krátká zamyšlení. Tomu se budu teď věnovat.

Lada Klokočníková, Blanka Malá a Leoš Sedláček v rozhlasové kavárně

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s Blankou Malou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související