Nejen do italské Kalábrie s Blankou Malou, která nakonec v samotné špičce „italské boty“ zakotvila

Cestující ženu "Vodnářku" pravidelní posluchači rozhlasových stanic Českého rozhlasu Hradec Králové a Pardubice určitě znají. Minimálně ji poznají podle hlasu, protože tentokrát cestujeme na rozhlasových vlnách s moderátorkou Blankou Malou. A převážně putujeme po Kalábrii. I když jen na jihu Itálie nezůstaneme.

První cesty Blanky Malé vedly mimo jiné k rybníkům do Českého ráje. Jinolické rybníky jen utvrzovaly Blanku v tom, že její srdeční záležitostí je voda - vlastně, jak to potvrzuje i v talk show, hlavně moře.

Pro Blanku Malou jsou konkrétně mořské vody, které omývají břehy Itálie. A ta se jí pod kůži vryla prý už ve škole.

Do špičky italské boty

Čtěte také

Mapa Itálie ze Školního atlasu jen podporuje tvrzení, že tato země na mapách připomíná botu. Pro Blanku Malou údajně ženskou "kozačku", po které toužila už jako holčička. No a nakonec skoro v samotné špičce téhle "boty" zakotvila, protože odtud je její partner Agostino.

Mimochodem, do našeho rozhlasového cestování také trochu přispěl. A tak na rozhlasových vlnách pendlujeme hlavně mezi Hradcem Králové a jihoitalskou Kalábrií a sem tam nás naviguje i nová kniha Blanky Malé "Láska ve špičce italské boty".

Capo Vaticano a také Dolomity

Čtěte také

V pořadu "Na cestách" navštěvujeme hlavně Capo Vaticano, mys na kterém jsou i podle odborných hodnocení jedny z nejčistších a nejhezčích pláží v Evropě. Blanka vám také poví, ve kterých dalších zemích italské pláže porovnávala.:Věnujeme se i typickým plodinám jihu Itálie - rajčatům nebo třeba granátovým jablkům. I v Itálii symbolu plodnosti.

Jenomže to už se dostáváme k italské gastronomii. A odskočíme si při tom také do italských Dolomit…

Váleček, těstoviny, káva

Nápověda dalších témat našeho rozhlasového cestování pocházela - jako už tradičně - i z mého cestovatelského kufříku. V něm jsme měl připravený nejen balíček špaget, ale i váleček na nudle a třeba sáček kávy.

Protože espresso a cappuccino k Itálii nerozlučně patří a o vášni pro kávu jsme si s Blankou Malou u mikrofonu příjemně notovali.

Švihadlo i "Itálie" na silnicích

Čtěte také

S rozhlasovou kolegyní cestujeme nejen doslova, ale i obrazně. Kupříkladu italskými řidičskými zvyklostmi, protože Blanka Malá řídí auta ráda. Tvrdí, že svého času měla dokonce vůz, který s ní mluvil italsky.

Ale pokud by vás zajímalo nejen to, jak se Blanka dostala do Itálie, ale také kdy se začala připravovat na rozhlasovou dráhu, naznačím vám leccos odkazem na švihadlo v kufříku. Nápadně prý jí už v dětství rukojeti tělocvičného náčiní připomínaly rozhlasový mikrofon.

Unikátní zmrzlina ze sladké i ostré Kalábrie

Čtěte také

Je spousta cestovatelských i životních témat s nimi spojených, kterým se s Blankou Malou v rozhovoru věnujeme. A tak už jen za všechna upozorním například na popis unikátní zmrzliny z jihu Itálie nebo na stručnou a údajně velice výstižnou charakteristiku jižního cípu Itálie. Kalábrie je totiž nejen podle Blanky Malé "sladká i ostrá".

Tak se přesvědčte 5. června při poslechu pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem" na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové nebo Českého rozhlasu Pardubice. Naladit si nás můžete jako obvykle po zprávách v 18:00 nebo vyhledat v rozhlasovém audio archivu.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související