Profiteroli, italské větrníčky s krémem

Zavítáme do slunné Itálie a k dobré kávě, která se zde vaří, si dáme profiteroli. Jsou sice sladké, ale ne moc. Pro velké fajnšmekry doporučujeme do krému nebo šlehačky ukrýt v rumu naloženou višni nebo trochu brusinkové marmelády.

Ingredience
  • Na těsto: 250 ml vody
  • 100 g másla
  • 200 g hrubé mouky
  • 5 vajec
  • špetka soli
  • Na krém: 120 g nugátového krému typu nutella
  • 250 ml šlehačky
  • 1 lžíce silné rozpustné kávy
  • cukr na posypání

Do nádoby nalijeme odměřené množství vody, přidáme špetku soli, máslo a přivedeme k varu. Pak vsypeme mouku a mícháme tak dlouho, dokud se z těsta nevytvoří hrudka. Nyní tepelný zdroj vypneme. Do prochladlé hmoty postupně přidáme všechna vejce a mícháme, dokud není těsto dokonale hladké.

Plech vyložíme pečicím papírem a lžičkou na něj tvoříme malé hromádky těsta velikosti vlašského ořechu. Dáváme je dostatečně daleko od sebe, neboť se pečením téměř zdvojnásobí. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200–220 °C. Ihned po upečení je podélně rozřízneme a necháme vychladnout. Studené naplníme krémem, přiklopíme a posypeme moučkovým cukrem.

Příprava krému:

Ve vodní lázni rozpustíme nugátový krém a vmícháme do něj kávu. Dotuha ušleháme šlehačku a po lžících do ní opatrně přimícháme studenou nugátovou hmotu.

autor: iko