Chvilky s Itálií aneb 30 let pevného přátelství Miroslava Horníčka a Pavla Koppa

31. prosinec 2016

Kdo by neznal srdečnou a charismatickou osobnost českého herce Miroslava Horníčka? Plzeňský rodák se k divadlu dostal na plzeňské reálce, kde chodil do ochotnického spolku a se spolužáky založil Studentský avantgardní kolektiv. Po vystudování byl krátce zaměstnán jako úředník v plzeňské nemocnici.

V roce 1941 přijal angažmá v Městském divadle v Plzni, brzy po válce odešel do Prahy. Nejprve hrál v Divadle Větrník, o rok později nastoupil k bratrům Oldřichu a Lubomíru Lipským do Divadla satiry. Poté hrál šest let na scéně Národního divadla. V roce 1955 se stal partnerem Jana Wericha v Divadle ABC (Jiří Voskovec po 2. světové válce emigroval do Spojených států amerických). S Werichem hrál šest let, například ve hrách Těžká Barbora nebo Husaři.

Po Werichově odchodu roku 1961 vytvořil podobnou dvojici s Milošem Kopeckým.

Nehráli však spolu dlouho. Už v roce 1962 se stal na dva roky členem Hudebního divadla v Karlíně a záhy i Divadla Semafor, kde účinkoval například ve hře Člověk z půdy. Působil i v Městských divadlech pražských.

Velmi známé a značně populární byly jeho Hovory přes rampu kde přímo z divadelní rampy odpovídal na živé dotazy diváků kladené z hlediště a tak neformálně besedoval s publikem.

Miroslav Horníček v rozhlasovém studiu (60. léta)

Miroslav Horníček je známý také z Hovorů H
S režisérem Vladimírem Svitáčkem se pustil do televizního projektu, který mu přinesl obrovskou popularitu. Scéna byla jednoduchá. Uprostřed publika byl stolek, u kterého seděl nad lahví červeného vína Horníček se svým hostem. Promlouval s takovými osobnostmi, jako byli mj. Jan Werich, Jan Pivec, Jiří Sovák, Július Satinský a Milan Lasica. Do svých rozhovorů vkládal inteligentní humor, který oslovuje mnohé diváky právě i dnes.

Na Miroslava Horníčka budeme vzpomínat v našem zbrusu novém silvestrovském pořadu 31.12.2016 po 15. hodině.

Hostem Evy Boudové bude Pavel Kopp, kterého s Miroslavem Horníčkem vázalo přes 30 let pevné přátelství. Zavzpomíná na rodinné historky a přidá nezapomenutelné osobní perličky, které ještě nezazněly.

Ing. Pavel Kopp, CSc.

Ing. Pavel Kopp, CSc. se narodil tak jako Miroslav Horníček v Plzni. Původním povoláním elektroinženýr, později obchodník a diplomat. Vystudoval České vysoké učení technické Praha, fakultu elektrotechnickou, obor filmové a televizní techniky. Zde se také podrobně seznámil s technickou stránkou fotografie.

Vážně fotografovat začal v roce 1967
V letech 1972 - 76 pracoval v Itálii, v Miláně, kde navázal kontakt se skupinou fotografů, soustředěných kolem galerie IL DIAFRAMMA.

V červnu 1975 uspořádal první samostatnou výstavu „Italské okamžiky“v budově Čs. Obchodního oddělení v Miláně.

Po návratu do vlasti v r. 1976 začíná systematicky fotografovat pražskou ulici se zaujetím pro hledání styčných bodů s italským prostředím.

Od 70. let 20. století se pravidelně stýkal s hercem a spisovatelem Miroslavem Horníčkem a jejich spolupráce pak vyústila vydáním knihy italských fotografií s názvem Chvilky s Itálií v roce 1988.

autor: ebo
Spustit audio