Kousek Itálie v jednom kornoutku na Rychnovsku. V Borohrádku vyrábí přes 300 druhů úžasné zmrzliny

5. březen 2023 08:24

V našem seriálu Srdce kraje představujeme firmu Giroma Gelato z Borohrádku na Rychnovsku. Zmrzlinu vyrábí už přes 10 let. Aktuálně ve dvou: Dana Gromannová a Vladimír Udržal.

O první zmrzlině jsou sice zmínky z Číny, ale zmrzlinovou velmocí se postupem času stala Itálie. V Borohrádku se snaží držet kvalitu a tradici, i když je to zmrzlina vyráběná v Čechách, a možná i právě proto zvolili italský název. Taky ale proto, že firma spolupracuje s gastronomickými provozy, dodává do restaurací, šéfkuchaři mají zkušenosti ze zahraničí nebo jsou sami cizinci, tak aby byl název pro ně dobře vyslovitelný a zapamatovatelný.

Čtěte také

Giroma Gelato vyrábí přes 300 druhů zmrzliny. Od klasiky až po méně tradiční příchutě, jako je například Pečené jablko, skořice, calvados nebo Švestka, slivovice! S tou by měli být opatrní hlavně řidiči, protože do základu se používá 50 procentní slivovice od místního výrobce. Takže po snědení kopečku a více by řidič určitě nadýchal.

Firma si zakládá na tom, že používá čerstvé kvalitní a hlavně regionální suroviny, což je ovoce, zelenina nebo mléko od místního farmáře. A právě proto, že zmrzlina obsahuje kvalitní suroviny, může do ní přijít méně cukru, protože převažuje chuť ovoce!

Potravinářský Oscar

Giroma Gelato je držitelem certifikátu Orlické hory originální produkt a se zmrzlinou z pečených jablek v roce 2014 bodovala v Anglii v soutěži Great taste, což je něco jako potravinářský Oscar. Pečené jablko získalo zlatou hvězdu jako jedna z nejlepších zmrzlin na světě.

Mixování zmrzliny místo posilovny

Výroba zmrzliny zabere celý den a je i poměrně fyzicky náročná. Jednotlivé suroviny se musejí předem připravit: jahody upravit, jablka upéct, do perníkové zmrzliny dokonce Dana Gromannová nejdřív peče čerstvý celý perník a ten pak použije do směsi.

Ta se pokaždé nejprve ručně mixuje a teprve potom pracuje a chladí speciální stroj.

I zmrzlina potřebuje uzrát

Po vytočení ze stroje do krabiček zmrzlina putuje do mrazících boxů, kde je -20 stupňů Celsia. A tam musí nějakou dobu zrát.

Několik dní ve skladu v mrazáku ji jedině prospívá - mění barvu a chuť, která pobytem v chladu vynikne!

Dáte si kopeček humrové?

Firma Giroma Gelato vyzkoušela už i méně tradiční druhy. Například zmrzlinu z humra, ta byla naslano; z exotických plodin - z durianu, tamarilla, z hub nebo z piva.

Čtěte také

A jak se výrobci zmrzliny z Rychnovska daří v současné době? „Situace v podnikání v tomto oboru není jednoduchá, ale rozhodli jsme se bojovat, výroba nás stále baví a děláme to s láskou", říká Dana Gromannová a dodává: „Když někdo ochutná a pak se vrátí, aby řekl, jak moc mu zmrzlina chutnala, hřeje to u srdce a to je to nejdůležitější."

V poslední době ceny všeho stoupají, ale v tomto případě se ukazuje, že právě nakupování u regionálních producentů se vyplácí, protože tam zdražení nebylo tak dramatické jako v obchodech. „U jednotlivých komodit cena šla nahoru, ale ne v takové výši, aby se to nedalo zvládnout", komentuje současnou situaci Dana Gromannová.

Má ještě výrobce zmrzliny chuť nabrat si do kornoutku?

Dana Gromannová a Vladimír Udržal se shodují na tom, že ano! Jednak je potřeba pravidelně ochutnávat a při výrobě každé nové várky kontrolovat kvalitu a jednak jim zmrzlina stále chutná a často se dokonce těší, jak si po náročném dni dají sladkou odměnu!

Projekt Srdce kraje je nejrozsáhlejším internetovým katalogem Královéhradeckých potravinářů, který spadá pod Regionální agrární komoru Královéhradeckého kraje.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související