Kousek Itálie v jednom kornoutku na Rychnovsku. V Borohrádku vyrábí přes 300 druhů úžasné zmrzliny
V našem seriálu Srdce kraje představujeme firmu Giroma Gelato z Borohrádku na Rychnovsku. Zmrzlinu vyrábí už přes 10 let. Aktuálně ve dvou: Dana Gromannová a Vladimír Udržal.
O první zmrzlině jsou sice zmínky z Číny, ale zmrzlinovou velmocí se postupem času stala Itálie. V Borohrádku se snaží držet kvalitu a tradici, i když je to zmrzlina vyráběná v Čechách, a možná i právě proto zvolili italský název. Taky ale proto, že firma spolupracuje s gastronomickými provozy, dodává do restaurací, šéfkuchaři mají zkušenosti ze zahraničí nebo jsou sami cizinci, tak aby byl název pro ně dobře vyslovitelný a zapamatovatelný.
Čtěte také
Giroma Gelato vyrábí přes 300 druhů zmrzliny. Od klasiky až po méně tradiční příchutě, jako je například Pečené jablko, skořice, calvados nebo Švestka, slivovice! S tou by měli být opatrní hlavně řidiči, protože do základu se používá 50 procentní slivovice od místního výrobce. Takže po snědení kopečku a více by řidič určitě nadýchal.
Firma si zakládá na tom, že používá čerstvé kvalitní a hlavně regionální suroviny, což je ovoce, zelenina nebo mléko od místního farmáře. A právě proto, že zmrzlina obsahuje kvalitní suroviny, může do ní přijít méně cukru, protože převažuje chuť ovoce!
Potravinářský Oscar
Giroma Gelato je držitelem certifikátu Orlické hory originální produkt a se zmrzlinou z pečených jablek v roce 2014 bodovala v Anglii v soutěži Great taste, což je něco jako potravinářský Oscar. Pečené jablko získalo zlatou hvězdu jako jedna z nejlepších zmrzlin na světě.
Mixování zmrzliny místo posilovny
Výroba zmrzliny zabere celý den a je i poměrně fyzicky náročná. Jednotlivé suroviny se musejí předem připravit: jahody upravit, jablka upéct, do perníkové zmrzliny dokonce Dana Gromannová nejdřív peče čerstvý celý perník a ten pak použije do směsi.
Ta se pokaždé nejprve ručně mixuje a teprve potom pracuje a chladí speciální stroj.
I zmrzlina potřebuje uzrát
Po vytočení ze stroje do krabiček zmrzlina putuje do mrazících boxů, kde je -20 stupňů Celsia. A tam musí nějakou dobu zrát.
Několik dní ve skladu v mrazáku ji jedině prospívá - mění barvu a chuť, která pobytem v chladu vynikne!
Dáte si kopeček humrové?
Firma Giroma Gelato vyzkoušela už i méně tradiční druhy. Například zmrzlinu z humra, ta byla naslano; z exotických plodin - z durianu, tamarilla, z hub nebo z piva.
Čtěte také
A jak se výrobci zmrzliny z Rychnovska daří v současné době? „Situace v podnikání v tomto oboru není jednoduchá, ale rozhodli jsme se bojovat, výroba nás stále baví a děláme to s láskou", říká Dana Gromannová a dodává: „Když někdo ochutná a pak se vrátí, aby řekl, jak moc mu zmrzlina chutnala, hřeje to u srdce a to je to nejdůležitější."
V poslední době ceny všeho stoupají, ale v tomto případě se ukazuje, že právě nakupování u regionálních producentů se vyplácí, protože tam zdražení nebylo tak dramatické jako v obchodech. „U jednotlivých komodit cena šla nahoru, ale ne v takové výši, aby se to nedalo zvládnout", komentuje současnou situaci Dana Gromannová.
Má ještě výrobce zmrzliny chuť nabrat si do kornoutku?
Dana Gromannová a Vladimír Udržal se shodují na tom, že ano! Jednak je potřeba pravidelně ochutnávat a při výrobě každé nové várky kontrolovat kvalitu a jednak jim zmrzlina stále chutná a často se dokonce těší, jak si po náročném dni dají sladkou odměnu!
Projekt Srdce kraje je nejrozsáhlejším internetovým katalogem Královéhradeckých potravinářů, který spadá pod Regionální agrární komoru Královéhradeckého kraje.
Související
-
Nejlepší domácí zmrzlina, kterou miluje cukrář Josef Maršálek
Na nejlepší domácí zmrzlinu bez použití jakýchkoliv přístrojů na mrazení podle Mary Berryové, která je anglickou ikonou domácího vaření a pečení, budete potřebovat.
-
Domácí broskvová a čokoládová zmrzlina. Dejte si jednu míchanou!
Jde o variantu starého receptu, příprava je snadná. Nepotřebujeme zmrzlinový stroj, stačí chvíle v kuchyni. Uděláte kvalitní zmrzlinu, která si nezadá s těmi nejdražšími.
-
Zmrzlina na dřívku neomrzí ani po sto letech. Držátka se vyrábějí z buku
Celoročně se na naší planetě sní úctyhodných 50 miliard nanuků. Mražená pochoutka by ale bez dřevěného ekologického „držátka“ nebyla tím, čím je.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Kyjev dostal miliardu dolarů z výnosů ruských aktiv. Podle Moskvy jde o krádež
-
‚Nejvlivnější a nejkontroverznější politik.‘ Netanjahu byl nominovaný na osobnost roku The Time
-
Na západě Kazachstánu se zřítilo letadlo. Na palubě bylo 67 lidí, 29 z nich podle úřadů přežilo
-
Nenávist a násilí nesmí mít poslední slovo, vyzývá Němce prezident po útoku v Magdeburku