Bělohradské Velikonoce začaly. Výstavu s jarní inspirací netradičně doprovázejí i „Meluzíny“

7. duben 2019

Tradiční Velikonoční výstavu v Památníku Karla Václava Raise v Lázních Bělohradě letos netradičně doplňují i „Meluzíny“. Vytvořily je děti ze ZUŠ Hořice a symbolizují poslední fučení meluzíny před tím, než se uloží ke spánku. 

Že si už jaro s meluzínou nezadá, to v Raisově památníku potvrzují nejen rozkvetlé zlatice, ale i další typické symboly jara mimo jiné v podobě zajíců, slepic, kuřátek a osení od žáků bělohradské základní školy, i ozdobených vejdunků (vyfouklých vajec), velikonočních perníčků a aranžmá, která jsou inspiracví pro sváteční stůl.

Tradiční Velikonoční výstava v Památníku Karla Václava Raise v Lázních Bělohradě

Dalším netradičním doplňkem výstavy jsou objekty od Jindřicha Jedličky z Horní Nové Vsi.

„Jednou mi přinesl ukázat traktor vyrobený ze šicího stroje. Nejdřív jsem se nad tím pousmál, ale pak jsem si to dílo prohlížel a říkal si, že vlastně vypadá hodně zajímavě. Máme tady proto letos i malé motorky, traktory a skupiny lidí, které jezdí například na vysokých kolech.

Těžko popsat, je potřeba vidět

Některé kovové práce mají i příběh. Například Saša Kolowrat kdysi po 1. světové válce jel se svým mechanikem do Francie na automobilové závody a poslal si závodní auto vlakem. Vůz ale nedorazil včas, tak se domluvil s mechanikem, aby odstrojil auto, se kterým přijeli. Pan Kolowrrat si pak sedl za volant a vyhrál. A tady to auto vyrobené z šicího stroje máme," směje se Ladislav Stuchlík, šéf bělohradského městského kulturního střediska.

Tradiční Velikonoční výstava v Památníku Karla Václava Raise v Lázních Bělohradě

A dodává, že před velikonočními svátky připravili nejen výstavu, ale i další program pro naladění se na křesťanské svátky.

Historii Velikonoc a velikonočních tradic v našem regionu vám přiblíží Mgr. Jana Nešněrová

Velikonoční dekorace

Radioporadna - Mgr. Jana Nešněrová z Městského muzea a galerie v Úpici. Historie Velikonoc a velikonočních tradic. Jak se slavily Velikonoce v našem regionu - Zajímavá osobnost je Hostem Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11 hodině.

Vždy od 16 hodin se uskuteční čtyři workshopy s jarní tématikou: 9. dubna Blanka Křižková ukáže technické postupy paličkování a své práce, 10. dubna představí své knihy, bylinky a zelenou stravu Eva Francová, kuchařka ze Svatojánu, 11. dubna Zuzana Kandrtová poradí, jak udělat hezkou velikonoční vazbu a 12. dubna můžete vyzkoušet tradiční techniky malování a zdobení kraslic s Antonií Sasínkovou.

Den před Květnou nedělí, tedy 13. dubna se v bělohradském zámeckém parku uskuteční Velikonoční jarmark s rekordním počtem stánků, dětem jsou určené tvořivé dílny, loutkové divadlo a skákací hrad. O atmosféru se postará vystoupení bělohradské skupiny Nou Band.

Velikonoční výstava bude v Památníku Karla Václava Raise přístupná do Božího hodu velikonočního, který vychází na 21. dubna.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.