Virtuální Zeď nářků vyrostla v Lázních Bělohrad. A má udržet internetovou diskuzi v kultivované rovině

8. březen 2016

Na internetových diskuzích se objevuje ledacos, mnohdy to nemá s kultivovaným projevem nebo zdravým rozumem moc společného. A to tím spíš, když jde o komunální politiku. Radnice v Lázních Bělohrad našla cestu, jak udržet internetovou diskuzi s občany v kultivované rovině a přitom odpovídat na téměř jakékoli připomínky, mnohdy i na hranici osobních útoků. Zavedli takzvanou Zeď nářků. Ta se od běžných diskuzí liší způsobem, jakým radnice na podněty reaguje.

Na dotazy nebo připomínky odpovídá převážně buď starosta nebo místostarosta a s přípravou odpovědí si dávají opravdu práci.

Čtěte také

Právě podle místostarosty Jana Pavláska ze Starostů a nezávislých je to v pořádku: „Zastávám ten názor, že když se někdo na tzv. Zdi nářků na cokoliv zeptá, ať už je to s prominutím sebevětší blbost, tak nevidím důvod, proč by se na to nemělo normálně a rozumně odpovědět. Tím tazatelem může být kdokoliv. Člověk, kterého denně potkáváme a prostě se jen bojí pod ten příspěvek podepsat. "

Ať už je to s prominutím sebevětší blbost, tak nevidím důvod, proč by se na to nemělo normálně a rozumně odpovědět.Jan Pavlásek, místostarosta Lázní Bělohrad

A tak radnice trpělivě odpovídá i na dotazy, které hraničí s osobními útoky, vysvětluje kádrovou politiku, okolnosti výběrových řízení a za tazatele se ptá i na jiných místech.

Nedávno například přišel dotaz, proč hlídka Policie České republiky z Hradce Králové projela při kontrole místním parkem autem a nešla pěšky. Nepřišla odpověď - zeptejte se v Nové Pace na nejbližším oddělení nebo přímo v Hradci.

Místostarosta si věc ověřil, tazateli přiznal, že je připomínka na místě a zároveň se s Policií dohodl, že se vjezd autem do parku už nebude opakovat.

Planeta Internet

A dalo by se pokračovat.

Zeď nářků bělohradské radnice sleduje kolem šesti stovek lidí, říká místostarosta Jan Pavlásek: „Před 5 či 7 lety internet tolik nevládnul a tu Zeď nářků podle mne tolik lidí nesledovalo. Dnes už je jich daleko více."

Dát obyvatelům prostor k vyjádření prostřednictvím internetu je dnes už běžná věc, většina měst to ale řeší podobně, jako například Hořice.

Starosta Aleš Svoboda ze Šance pro rozvoj vysvětlil, že radnice nemluví, ale koná: „Je pravda, že my na sociálních sítích takto nefunfujeme, co se týče komunikace s veřejností. Nicméně máme na svých webových stránkách odkaz s názvem: Podněty. Takže se lidé mohou vyjadřovat k věcem, které se jim nelíbí. A pak to funguje tak, že my na ty věci reagujeme a uvedme je na pravou míru."

Šéfredaktorka ruského internetového zpravodajského serveru Lenta byla propuštěna kvůli extremismu. A tak se i s podřízenými sbalila a přestěhovala do Lotyšska

I to funguje a i to je v pořádku, ale způsob, jakým fungují v Bělohradě, je unikátní.

Tím spíš, když radnice odpovídá i na nestandardní dotazy.

„Myslím si, že asi nejzábavnější asi na co jsem v poslední době odpovídal, byly drony nad městem. Nějaký tazatel se ptal, zda by město nemělo pořídit nějaké drony a přes ně sledovat dění ve městě. Tak na to jsem odpovídal, že nechceme mít nad městem Velkého Bratra a že není zapotřebí abychom byli tímto sledováni," uzavírá místostarosta Jan Pavlásek.

autor: lcz
Spustit audio