Velikonoční speciality trochu jinak!

Brusinkovo-špaldový beránek padne za oběť sladkým chutím. Je to jeho obvyklý osud

Máme pro vás šest receptů od Mirky Teichmanové na tradiční velikonoční jídla. Recepty jsou ovšem maličko vylepšené a vždycky něčím trošku jiné, než jak je dělali naši předkové. 

Tradiční velikonoční beránek nesmí snad chybět na žádné rodinné tabuli. Pokud nemáte svůj osvědčený recept, vyzkoušejte od Mirky Teichmanové recept na brusinkovo-špaldového beránka. Co by to bylo za pomlázku a za svátky bez téhle nádherné jedlé dekorace?

Suroviny:
330 g špaldové mouky, 125 g třtinového cukru, 140 g másla, 2 vejce, 240 g bílého jogurtu, 80 g rozinek, 80 g sekaných ořechů, 180 g sušených brusinek, 1 lžička skořice, špetka soli, 20g droždí + 1 dcl vody + lžička cukru na kvásek, 1 rovná lžička sody, 1 prášek do pečiva

Postup:
Smíchat sypké suroviny.
Přilít kvásek, přidat rozpuštěné máslo, vejce, jogurt.
Na závěr přimíchat rozinky, brusinky a ořechy.

Beránkových - stejně jako bábovkových - těst existuje bezpočet. Dá se upéci z třeného, piškotového, šlehačkového, ba i tvarohového nebo mramorovaného těsta.

S mašličkou pod krkem a s dvěma mandlovýma očima dokáže tenhle krasavec skoro celý den sledovat dění v kuchyni. Pak mlčky padne za oběť sladkým chutím, protože to už je jeho obvyklý obětní osud.

Ze sbírky forem na beránka

Zkuste si Velikonoce ozvláštnit brusinkovo-špaldovým beránkem!

Přejeme dobrou chuť a krásné Velikonoce!

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.