Moštárny v Královéhradeckém kraji letos zákazníky neodmítají. Jablek se totiž urodilo velmi málo

6. říjen 2024 07:33

Na podzim pravidelně velmi vytížené moštárny v Královéhradeckém kraji letos hlásí výrazně klidnější sezónu. Jablka na jaře pomrzla, úroda je slabá a zájem o moštování tedy také. Moštárny musí dokonce jablka shánět. 

Čtěte také

„Letos to je opravdu tak, že jsem se domluvila se zahrádkáři, kteří něco přivezou. To bude základ. A potom samozřejmě, kdo přijde, tak ho k tomu přidáme. Ale aby se nám provoz vyplatil, tak to chce nejméně 400 až 500 kilogramů jablek,“ říká Marie Mádlíková z moštárny na hradeckém Slezském předměstí, kde v minulých letech mívali tak plno, že nestíhali.

Letos musí jablka objednávat a domlouvat, aby aspoň nějaká byla. Moštují tedy z celého podzimu jen ve dvou dnech. A to ještě budou zaměstnanci pracovat zadarmo. „Co se vydělá, tak pokryje náklady na vodu, na elektřinu, případně nějaké drobné opravy, protože ten provoz pochází z roku 1970. Stroje stárnou a proto je každý rok zapotřebí investovat do oprav.

Slabší to je i s moštováním přímo u některých ovocnářů. Petr Kareš z Ostroměře každoročně část svých bio jablek mění na mošt. Letos nemá ani on co moštovat. „Vypadá to, že něco málo uděláme z toho, co posbíráme. Ale to bude jen pár litrů. Ve velkém moštovat letos nebudeme.

Čtěte také

Slova Petra Kareše o slabé úrodě potvrzuje i předseda České ovocnářské unie Martin Ludvík. „Spousta zahrádkářů přišla o úrodu a v některých oblastech prostě není co lisovat. Takže moštárny letos skutečně pojedou na nižší výkon. Nepodepíše se to asi na tom velkém zpracování, protože v České republice už žádnou velkou kapacitu nemáme. Tím myslím ty, kteří to dělají pro velké odběratele nebo do obchodních řetězců.

„Pokud tu nějaká jablka na zpracování jsou, tak se hlavně vyváží do zahraničí, zejména do Rakouska a Německa, kde jsou velké zpracovatelské koncerny, vysvětluje Martin Ludvík.

Víc v provozu jsou letos ty moštárny, které ovoce jen lisují a nepasterují - tedy nezavařují do lahví nebo boxů. Tam stačí lis jen zapnout a lisovat se dá i několik kilogramů. Tam nárazově zájem je, ale také menší než v minulých letech.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související