Moštovací sezóna se pomalu rozjíždí. Později než v předchozích letech a služby jsou někde i dražší

12. září 2021 08:41

V Královéhradeckém kraji už zahájily sezónu první moštárny. Pokud si chcete nechat svá jablka vylisovat, raději si do své oblíbené moštárny zavolejte - jednotný termín totiž neexistuje. Další moštárny se přidávají postupně, některé začnou dokonce až na přelomu září a října.  A co nového ještě letos moštovací sezóna přináší?

Čtěte také

Pokud jde o ceny, do moštování se v řadě případů letos promítá další zdražení energií nebo práce. Obecně se dá říct, že na loňských cenách si mohou dovolit zůstat moštárny, kde jablka jen vylisují a stočí do přinesených nádob. Čím víc přidaných služeb, tím pravděpodobnější je zdražení.

Třeba v Dubenci nedaleko Dvora Králové mošt i sterilují do PET lahví nebo bag-in-boxů. A zdražit museli, říká Monika Novotná z tamního Pěstitelského centra.
„Cena energií šla nahoru, cena obalů šla nahoru. Takže v řádu korun to šlo nahoru na službě a samozřejmě na práci jako takové."

Čtěte také

Třeba v Opočně nebo v hradecké Topolové ulici, kde sterilují mošt do přinesených skleněných lahví původně od minerálek, zdražili také - v Opočně o korunu, v hradecké Topolové ulici o korunu až dvě.

Ve všech případech vám ale moštárny vylisují čistou nedoslazenou a chemicky neupravenou šťávu. Tedy, pokud seženou lidi, myšleno zaměstnance, respektive brigádníky. I to může být v poslední době problém.

„Letos jsme měli problém sehnat lisaře, kteří obsluhují lis. Takže budeme moštovat jen šest po sobě jdoucích pondělků," popisuje Marie Mádlíková, vedoucí moštárny na hradeckém Slezském Předměstí.

Pokud jde o termíny, je to letos složitější

Sklizeň ovoce je opožděná a opožděné jsou i objednávky. Tam, kde měli vloni v srpnu už plný kalendář na celé září a říjen, se teď krčí pár poznámek u některých zářijových termínů.

Čtěte také

Kde už se sezónou začali a fungují bez objednání, jako třeba v Hradci Králové na Pláckách nebo v Opočně, zatím rekordy netrhají, zájemců není tolik.

To se ale může změnit - i proto, že jablek na moštování bude letos nejspíš dost, říká předseda České ovocnářské unie Martin Ludvík.
„To jsou jablka, která mají jen nějakou estetickou vadu například po krupobití nebo zkrátka mají menší příčný průměr. Ale samozřejmě vidíme u silnic nebo v alejích, že je více jablek i ve volné přírodě."

Sadaři se letos na farmách chystají podobná jablka prodávat i za ceny zhruba kolem čtyř až šesti korun za kilogram.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související