Systém DROZD pro výlety do zahraničí. Registrovaným poskytuje aktuální informace k cestám i pobytu

27. červen 2024

Prázdniny klepou na dveře, někteří už možná vyrazili na dovolenou i s předstihem, další cesta teprve čeká. A jsou mezi námi i tací, kteří nechávají rozhodnutí na poslední chvíli a čekají na tzv. last momenty. Vyplatí se to? Jaké chyby děláme při cestování? Jaké jsou povinnosti delegátů a průvodců, co potřebujeme pro případnou reklamaci, aby byla úspěšná?

Pozvání do radioporadny přijala Kateřina Chaloupková, výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří. První týden v červenci pro dovolenkáře nejžádanější. A ten je na dosah.
Ano, skutečně se začátkem školních prázdnin opravdu většina českých turistů vyráží právě na dovolenou. Obecně v cestovních kancelářích prvních 14 dní v červenci opravdu dosahujeme maximálních prodejů a v podstatě vyprodanosti.

Na cestu si vyhraďte dost času. Důležité je pravidelně zastavovat, mít dostatek tekutin v autě a třeba si i po cestě zajistit ubytování.
Kateřina Chaloupková, výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří

Ale na cestách nás často čeká peklo. Přesto tomu mnozí chtějí čelit.
Je to přesně tak, jak říkáte. Ano, první prázdninový víkend, to znamená zítřejším dnem počínaje, je opravdu na silnicích velmi exponovaný čas. I s přestavbami infrastruktury musíme počítat, takže jsou různé objížďky, budou zácpy a musíme si opravdu vyhradit dostatek času na cestu. Pravidelně zastavovat, mít dostatek tekutin v autě a klidně si třeba cestou zajistit někde ubytování a přenocovat.

Kateřina Chaloupková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ti, co pracují, se nemohou dovolené dočkat. A jakmile začnou prázdniny, tak s dětmi vyrazí. Senioři to možná plánují trošku jinak a čekají na nějaké klidnější období?
Ano, seniorům obecně vždy doporučujeme, aby si vyhledávali mimosezónní termíny, protože nemají školní děti, nemusí se na prázdniny vázat, pokud tedy necestují s vnoučaty. Senioři zpravidla cestují spíše v květnu a červnu, potom na podzim v září a říjnu.

Čtěte také

Už jen slovo dovolená je příjemné. Tak jaké jsou ty nejžádanější lokality? Kam Češi nejraději vyráží?
V průběhu léta cestujeme nejvíce do Chorvatska, do Itálie, k moři, právě díky blízké dojezdové vzdálenosti, ať už autem nebo autobusem. Letecky cestujeme nejčastěji do Řecka, Španělska, Turecka, Egypta a také Bulharska a Tuniska.

Když jedeme do ciziny, je dobré se někde registrovat a dávat o sobě domů vědět?
Ministerstvo zahraničních věcí doporučuje dobrovolnou registraci do systému DROZD, ať už na webových stránkách ministerstva, nebo v aplikaci portál občana. Tam se může každý zaregistrovat. Zadáme tam naše kontaktní údaje, destinaci a lokalitu, kam cestujeme.

Nedoporučujeme cestovat do zemí s vojenským konfliktem. Ale i ve standardních destinacích může nastat nepříjemná přírodní pohroma.
Kateřina Chaloupková, výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří

A v případě, že se cokoliv v zahraničí stane, může se jednat třeba o požáry, povodně nebo vypuknutí občanských nepokojů v některých exotických zemích, pak v takových situacích nás prostřednictvím DROZDu ministerstvo, tedy zastupitelský úřad, může okamžitě kontaktovat a pomoci nám situaci řešit.

Čtěte také

Bohužel, zatím DROZD není rozhodně využíván tak, jak by to bylo dobré. Opravdu kdykoliv opustíme české hranice, tak bychom se měli registrovat, ministerstvo to doporučuje. I když cestujeme do některých tradičních destinací, kde se i domluvíme, kde to dobře známe, je vhodné se registrovat, protože jakákoliv krizová situace může vypuknout i tady. V exotických zemích to riziko může být samozřejmě vyšší.

Já osobně s tím mám zkušenost, když jsem byla v Thajsku, poznávala jsem hlavní město Bangkok a přišla mi esemeska od Ministerstva zahraničních věcí, které části Bangkoku se mám vyhnout, protože tam probíhají demonstrace. Tak jsem se těm oblastem vyhla a moje bezpečnost tak nebyla nijak ohrožena. Je to vážně velmi šikovný systém a je zdarma.

Čtěte také

Zkratka DROZD (projekt Dobrovolné registrace občanů České republiky při cestách do zahraničí), kde se můžeme zaregistrovat?
Přímo na webové stránce Ministerstva zahraničních věcí vidíme odkaz na DROZD. Najdete tam velmi jednoduchý formulář, který rychle vyplníte. Nebo v aplikaci v našem mobilním telefonu v portálu občana je také zřízena registrace do DROZDu.

Dnes například v novinách psali, že na Hvaru hořelo. Člověk by si řekl, bezpečná lokalita, nic se tam neděje. Jsou některé zahraniční destinace, kterým byste doporučila se vyhnout?
Obecně nedoporučujeme cestovat do zemí, které jsou zasaženy vojenským konfliktem, kde probíhá občanská válka. I když to může být pro některé batůžkáře velmi lákavé a exotické, tak to opravdu nedoporučujeme.

Čtěte také

Ale i když cestujeme do standardních destinací v rámci celého světa, tak si musíme uvědomit, že vždy může nastat nějaká přírodní pohroma, která nám znepříjemní dovolenou. A v takových situacích je dobré mít kontakty na zastupitelské úřady.

Nicméně v loňském roce v případě požárů, zejména v rámci Evropy, kde jsme v hlavní turistické sezóně měli tisíce českých turistů, nedošlo k žádným obětem. Takže je vidět, že v rámci Evropy integrovaný záchranný systém funguje velmi dobře.

Kateřina Chaloupková a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Svěřila se Kateřina Chaloupková, ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří. Celý rozhovor si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související