Kdo potřebuje pro prázdninovou dovolenou nový pas a ještě si o něj nepožádal, měl by zpozornět

28. červen 2024 07:47

Vystavení nového pasu na prázdninovou dovolenou může být na řadě úřadů problém. Žádostí na konci června výrazně přibylo a třeba v Hradci Králové jsou pořadníky na pouhé podání žádosti plné až do poloviny července. Detaily zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

Je ten nárůst žádostí o nový cestovní pas opravdu dramatický?
Odpovím například statistikou hradeckého magistrátu - za leden až březen přijali a vyřídili zhruba dva tisíce žádostí celkem, teď mají dva tisíce na měsíc - ten počet je tedy trojnásobný. A podobné je to i na úřadech v menších městech, i tam počet žádostí velmi výrazně vzrostl.

A to i proto, že se zejména před prázdninami množí i počty nových žádostí o pasy pro děti, které často podávají třeba oba rodiče, případně chtějí vybavit novým pasem dítě na dovolenou s prarodiči a podobně. Připomeňme, že české zákony umožňují - pokud to žadatel zdůvodní - mít víc platných pasů současně. Takže rodiče toho využívají.

Čtěte také

Existuje vůbec šance nový pas ještě na prázdninovou dovolenou získat?
Zase začnu na magistrátu v Hradci Králové - tam jsou první volné termíny v rezervačním systému přibližně na polovinu července. To neznamená, že v polovině července bude pas hotový, ale že nejdřív v polovině července tedy můžete přinést žádost ke zpracování.

A pak mají úředníci třicet dní na vyřízení. Zatím tu třicetidenní lhůtu stíhají, ale především v letní sezóně po uvolnění koronavirových restrikcí byl i s tímto problém.

Jak funguje takzvané expresní vydání pasu?
I tady je problém, že musíte někam přinést žádost a někdo jí od vás musí převzít, což jsme třeba zase už v té polovině července v rezervačním sytému.

Čtěte také

Pak můžete mít za šest tisíc korun pas do druhého dne nebo za tři tisíce do pěti pracovních dnů. Ve standardní lhůtě do 30 dnů stojí pas šest set korun.

Pokud potřebujete pas opravdu urgentně, pak máte tři možnosti - buď zkusit jiný úřad a doufat, že budou mít volno (o pas můžete požádat na kterémkoli úřadu, který je vydává), nebo sledovat rezervační systém a doufat, že se nějaké místo uvolní, nebo přijít na přepážku a čekat.

Každý den zpracují úředníci i několik žádostí od lidí mimo rezervační systém. Třeba od seniorů, kteří si termín zarezervovat neumí. To čekání se ale může protáhnout i na několik hodin.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související