Pokud trávíte dovolenou pod stanem, mějte své věci podhledem. Policie zvyšuje kontroly v kempech

7. srpen 2022 07:39

Jičínská policie zvýšila kontroly rekreačních areálů. Ty jsou v těchto dnech hodně vytížené. Krádeží ze stanů nebo chatek bylo ale zatím minimum. Turisté stále častěji využívají úschoven, které jim provozovatelé nabízí, anebo drobné ztráty nehlásí. Přesto podle policistů hodně turistů na své věci pozor nedává a nahrává tím případným zlodějům.

Čtěte také

S hlídkou jičínských policistů právě přicházím do kempu na Pecce. „Dobrý den, Policie České republiky. Haló. Nikde nikdo není.“

Netrvá to dlouho a přicházíme k otevřenému stanu. „A žádný obyvatel není uvnitř ani v okolí stanu. Vedle stojí stoleček s židličkami a na něm spousta majetku. To je viditelný a ukázkový příklad nezabezpečení svého majetku, doslova je připraven ke krádeži komukoliv, kdo by šel okolo.

„Počkáme tady na majitele a vysvětlíme mu, že takto se to tedy opravdu nedělá.

Čekáme, až někdo ke stanu přijde. Za chvíli přichází mladá maminka se dvěma dětmi. Tvrdí, že si byla jen vyčistit zuby. „Dobrý den. Ano, máme tady všechno. A auto je také odemčené.

Čtěte také

„Máte tady také mobilní telefon i kabelku,“ říká mluvčí jičínské policie Aleš Brendl.
„My takto jezdíme vždy do kempu a pokaždé to takto necháváme,“ odpovídá žena.
„Ale to stačí jen několik vteřin a přijdete nejen o kabelku, mobil a finanční prostředky. Krásná dovolená se vám může během chvilky změnit v zrovna ne příliš hezký zážitek,“ upozorňuje Aleš Brendl.

Popojdeme dál, většina stanů je v pořádku, ale za chvíli narážíme na dětské kolo, které stojí osamoceně nedaleko stanu. „Je tu kolo opřené u plotu. Je sice dětské, ale i tak jistě nějakou korunu stálo. A to je opět další příležitost pro zloděje. Je to věc, kterou může vzít člověk lehce na rameno a zmizí, aniž by si toho někdo všiml.“

Čtěte také

Policisté se snaží všechny návštěvníky kempů upozorňovat, aby si na své věci dávali pozor, měli je zabezpečené a pod dohledem.

„Snažíme se mít svůj majetek opravdu pod kontrolou. Ať už v noci u hlavy. A dražší věci, když někam odcházíme, tak alespoň v autě, říká Vláďa, který do kempu na Pecce přijel s kamarády a dětmi z Malých Svatoňovic.

„Důležité je nenechávat věci alespoň někde viditelně na očích. To znamená schovat je třeba do kufru a tak dále. Ale i do auta se může pachatel kdykoliv dostat, radí policisté.

V kontrolách kempů a rekreačních areálů budou jičínští policisté pokračovat až do konce letních prázdnin.

Spustit audio