Záludnosti cestování letadlem. Rady Kateřiny Chaloupkové z Asociace českých cestovních kanceláří

28. červen 2023

Kateřina Chaloupková z Asociace českých cestovních kanceláří nás vezme na dovolenou. Zaměříme se především na nákup letenek, letadla, jak neprodělat a na co všechno pamatovat, protože letecké společnosti mají své strategie a z původně uváděné ceny se přes různé poplatky mohou ceny výrazně zvýšit.

Doporučujete sledovat slevy? Protože Češi jsou národem zaměřeným na slevy.
V prvé řadě doporučuji, pokud chceme cestovat individuálně, koupi letenky plánovat s velkým předstihem. Letecká doprava se po covidové době opravdu změnila. Snížil se počet letadel, snížil se počet personálu v letecké dopravě a letecké společnosti si uvědomily, že i s nižším počtem leteckých spojů za vyšší ceny vydělají více.

Kateřina Chaloupková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Takže situace na trhu se změnila, ceny jsou rozhodně vyšší, a proto bych radila pro cestu do zahraničí nakoupit letenky s předstihem, ideálně 4 až 5 měsíců. V takovém termínu se setkáme s akčními letenkami. A ty často dosahují u některých destinací třeba i srovnatelných cen jako v loňském roce.

Doporučuji cestovat s velkým časovým předstihem a být dobře připraven na odbavení na letišti. To vše nám může přitížit stresově.
Kateřina Chaloupková, Asociace českých cestovních kanceláří

Předpokladem je ale znalost angličtiny? Nebo myslíte, že by se toho nemuseli bát ani starší lidé?
Pokud máme jazykovou bariéru, tak bych určitě nenakupovala letenku u letecké společnosti, protože se samozřejmě jedná většinou o zahraniční subjekty, ale zamířila bych do cestovní kanceláře k prodejci letenek.

Čtěte také

Zpravidla se jedná o licencovanou agenturu, která vstupuje do toho globálního distribučního systému a je schopna nám vyhledat letecké spojení v rámci celého světa.

Tam získáme kompletní servis, získáme, řekněme, i třeba online odbavení, nemusíme se tím pádem stresovat před cestou, vstupovat na internet do webových stránek letecké společnosti, servis cestovní kanceláře může být kompletní, opravdu získáme palubní lístek a můžeme se vypravit na letiště.

Vy cestujete hodně. Je něco, co vás ještě překvapilo? Nebo vás už nepřekvapí při cestování vůbec nic?
Většinou mě překvapilo třeba osobní selhání, kdy jsem zapomněla například ostrý předmět v zavazadle, které jsem si brala na palubu letadla. Například nůžky na manikúru mi odbavení hodně znepříjemnily a vystresovaly. Takže je to spíše opravdu osobní selhání.

Znám hodně lidí, kteří nechtějí létat sami, protože se bojí i přestupů a velkých letišť. Jsou podle vás velká letiště opravdu komplikovaná?
Ano, z mé osobní zkušenosti uznávám, že jsou. Cestování letecky obzvláště s přestupem může být náročné na stres i na přípravu před cestou.

Čtěte také

Zejména ve velkých mezinárodních letištích, jako je třeba Frankfurt, Paříž, Amsterdam, Londýn, to jsou takové mezinárodní křižovatky, kde se přestupuje do celého světa.

Ve chvíli, kdy jsme na takovém letišti, doporučuji opravdu cestovat s velkým časovým předstihem, nechat si časovou rezervu, abychom se nedostali do situace, že se třeba nestihneme odbavit z důvodu zácpy před letištěm. Takže dostatečný časový předstih. To je první věc.

Druhá věc, být připraven na odbavení. Vědět, zda jsme už odbaveni online, zda už máme palubní vstupenky, zda při odbavování zavazadla musíme jít přímo na přepážku a dokládat dokumenty, nebo už jsme odbaveni a rovnou procházíme bezpečnostní kontrolou. To bychom měli vědět.

Kateřina Chaloupková a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

A samozřejmě, pokud máme palubní zavazadlo, tak ho rozhodně pečlivě připravit. To znamená mít tekutiny odděleně v průhledném sáčku, dodržovat limity pro tekutiny, žádné ostré předměty, jak jsem už zmínila, a tak dále. To vše nám může prodloužit odbavení a zase přitížit stresově.

Celou cestovatelskou radioporadnu s Kateřinou Chaloupkovou z Asociace českých cestovních kanceláří si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.