Předseda Ovocnářské unie: Obchodníky nezajímá odolnost, ale krása. Přitom důležitá má být kvalita
Radioporadna je tentokrát zaměřena na ovocné stromy. Léto je aktivní období květů i plození, je důležité zásobovat dřeviny vodou a živinami pomocí hnojiv, všímat si onemocnění a škůdců. Na vše se zeptáme Ing. Martina Ludvíka, předsedy Ovocnářské unie České republiky.
Proč pěstovat na zahradách ovoce?
Myslím, že to má několik důvodů. Samozřejmě dnes koupíme v obchodních řetězcích prakticky po celý rok ovoce jakékoliv, tedy to asi ten hlavní důvod není. Ale musíme si uvědomit, že chceme-li koupit ovoce, které má skutečně typickou a skvělou chuť, tak nám nezbyde nic jiného, než si ho pěstovat sami, nebo si dojet k nějakému ovocnáři v okolí a těch zase tolik nemáme.
To je ideální způsob, protože přeci jen, když si koupíte broskve, které k nám putovaly ze Španělska nějakých 2000 kilometrů a byly otrhány před mnoha dny, tak nikdy nebudou mít takovou chuť, jako když si utrhnete dozrálou broskev doma na zahradě a rovnou se do ní zakousnete.
Když vám ovoce v supermarketech nevoní, je to důkaz toho, že bylo podtrženo a možná i špatně skladováno. Nemá nikdy tu kvalitu.
Ing. Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie České republiky
Nevoní to a člověk si říká, čím vším je to možná napouštěné, že to ani nemá chuť.
To je další věc, protože právě při zrání plody krásně voní. Když si dáte jablko třeba i do pytlíku, cítíte jeho nádhernou vůni, kterou v době zabrání začínají plody produkovat. My pěstitelé z ní tak často radost nemáme, protože ona zase ve skladech urychluje zrání. Ale když vám ovoce v supermarketech nevoní, je to důkaz toho, že bylo podtrženo a možná i špatně skladováno. Nemá nikdy tu kvalitu.
Čtěte také
Vy máme velmi rád jablka, ale Ovocnářská unie se specializujete na všechny druhy ovoce?
Určitě. To trošku pramení z toho, že čtyři pětiny produkce a více než polovina sadů u nás jsou jabloně jako hlavní druh, kterého také spotřebujeme ze všeho ovoce úplně nejvíce. Je to zcela logické, můžeme ho mít dostupné celý rok, protože dnes už umíme ovoce velmi dobře skladovat.
Ale to by bylo chudé, kdybychom pěstovali jen jablka, protože naše krajina umožňuje úplně úžasné pěstování veškerých druhů ovoce mírného pásma. To jsou nejen třešně, které jsou teď zralé, jsou to višně, je to drobné ovoce, rybízy, borůvky, končí nám období jahod v tuto chvíli. Tedy těch druhá je to velká plejáda.
Že by byla nějaká odrůda nějak významně odolnější před jarními mrazy a těmito vlivy, tak to se obávám, že taková žádná úplně není.
Ing. Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie České republiky
Jarní mrazíky velmi zasáhly naše ovocné sady i zahrádky. Můžeme doporučit nějakou odrůdu, která vydrží více než ty ostatní?
Já bych se hlavně soustředil na to, abychom měli odrůdu kvalitní, chuťově velmi dobrou. A tady nedám dopustit na v uvozovkách už starou odrůdu redhaven, která se dříve hojně pěstovala. A těchto odrůd je celá řada. Že by ovšem byla nějaká odrůda, která by byla nějak významně odolnější před jarními mrazy a těmito vlivy, tak to se obávám, že taková žádná úplně není.
Čtěte také
Ale na druhou stranu musím říci, že například broskvoně sami o sobě, zase na rozdíl třeba od meruněk, pokud se nám je podaří uchránit před mrazem, tak jinak velmi dobře rostou, a úrody bychom se dočkat měli.
Je zajímavé, že zmiňujete starší odrůdu, protože šlechtitelé se snaží a určitě je ten vývoj nezastavitelný a přesto je starší odrůda stále nejkvalitnější?
To možná trošku souvisí s tou odolností. Protože my často vidíme, jak se u mnoha druhů dnes šlechtí. To, co požadují velcí obchodníci a ty úplně moc nezajímá odolnost. Oni chtějí, aby ty plody byly ideálně pěkné, to znamená červené, i v případě broskví hezky vybarvené a aby také vydržely dlouhý transport. Takže šlechtění jde tímto směrem.
A moc už obchodníky nezajímá, že bychom se hlavně měli soustředit při šlechtění u ovoce na jeho odolnost.
Celou radioporadnu s Ing. Martinem Ludvíkem, předsedou Ovocnářské unie České republiky, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.
Související
-
České pěstitele jablek válcuje polská konkurence. Hrozí dokonce i plošné kácení ovocných sadů
České ovocnáře ohrožuje konkurence z Polska. Tamní pěstitelé mají přebytek jablek, která dodávají na náš trh a jejich výkupní cena šla výrazně dolů. Náklady ale rostou.
-
Téměř polovina Čechů si pěstuje ovoce a zeleninu na svých zahradách. Často si vzájemně pomáhají
Někdo to dělá proto, aby měl čerstvé suroviny do kuchyně, pro někoho to je především koníček. Centrum pro výzkum veřejného mínění dokončilo studii o zahrádkaření v Česku.
-
Zákazníci míří pro ovoce nebo zeleninu čím dál častěji přímo k farmářům. I na Královéhradecku
Zájem o nákup ovoce, zeleniny nebo potravin obecně přímo u výrobců roste - lidé se učí nakupovat v prodejnách jednotlivých farmářů nebo v jejich e-shopech.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka