Na dovolenou se vyplatí vyrazit před hlavní sezónou. S nástupem letních prázdnin stoupají i ceny

31. květen 2022

Cestování se vrací do předpandemického stavu. Již nyní většina států zrušila pandemická omezení vstupu na své území. Míst, kam lze cestovat bez dokladu bezinfekčnosti sice stále přibývá, ale stále je některé státy vyžadují. 

Kateřina Chaloupková z Asociace českých cestovních kanceláří hovoří v naší radioporadně na téma: rady a tipy pro spokojenou letní dovolenou.

Kateřina Chaloupková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jak to vypadá se letní turistickou sezónou? Budou Češi znovu cestovat?
Po dvouletém útlumu je opravdu velký hlad po zahraniční dovolené. Češi ve vysoké míře nakupují dovolenou v cizině, zejména u moře. Protože poslední dvě sezóny museli převážně trávit léto u nás doma nebo v okolních zemích.

Skladba nejoblíbenějších turistických destinací se nijak nemění. Na špici stále zůstává Chorvatsko, které je následováno Itálií.
Kateřina Chaloupková, Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Cestovní kanceláře jsou se současnou sezónou spokojeny a pokud se dostaneme na nějakých 80 až 90 procent stavu jako v předpandemických letech, tak budeme velmi spokojeni.

Mění se destinace, kam Češi nejraději a nejčastěji míří?
Drtivá většina Čechů míří do destinací v rámci Evropy. Říkáme do takové té rozšířené Evropy, kam počítáme ještě například Turecko, Tunisko a Egypt.

Čtěte také

To jsou nejoblíbenější turistické destinace a jejich skladba se nijak nemění. Na špici stále zůstává Chorvatsko, které je následováno Itálií.

V leteckých zájezdech vede jednoznačně Řecko a Španělsko. A v rámci last minute nabídky je také velmi atraktivní Bulharsko nebo třeba i zmíněný Egypt a Turecko.

Jak ovlivní současné zdražování ceny zájezdů a vůbec náklady na letní dovolenou? Budou hodně stoupat?
V současné chvíli v průměrné ceně zájezdu, která je okolo 15 tisíc korun, se inflace a zdražení vstupů nijak výrazně neprojevuje. Klientům, kteří mají už uzavřené smlouvy, cestovní kanceláře zvyšují ceny opravdu jen v ojedinělých případech. Nedochází k nějakému masovému zdražování.

Čtěte také

Nicméně, pokud někteří klienti vyčkávají s nákupem zájezdu na poslední chvíli, a cestovní kanceláře budou ty kapacity nasmlouvávat na poslední chvíli, tak v takovém případě musíme počítat s tím, že ty ceny budou rozhodně vyšší.

A co v samotných letoviscích? Vyplatí se vyrazit na dovolenou už nyní?Jednoznačně, podle delegátů cestovních kanceláří, které mají své zástupce přímo v těch destinacích, tak máme jasné signály, že v mnoha hlavních letoviscích u moře jsou ceny v rámci června ještě na loňské úrovni. A v drtivé většině italských a chorvatských letovisek se předpokládá s nástupem hlavních prázdnin od 1. července výrazné zvýšení cen.

Takže pokud chce někdo ušetřit, tak je v rámci června výhodná last minute nabídka českých cestovních kanceláří a zároveň nedojde k tak výraznému navýšení cen ani v letoviscích na místě.

Jana Kudyvejsová a Kateřina Chaloupková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý dovolenkovou radioporadnu s Kateřinou Chaloupkovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.