Co by nemělo chybět v lékárničce, kterou si berete na dovolenou? Poradí vám magistra Ivana Lánová

4. červen 2024

Hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové je PharmDr. Ivana lanová z Benu lékárny, členka představenstva České lékárnické komory. A budeme balit lékárničku na cesty. To je samozřejmě důležitá věc. Protože i tady platí zákon schválnosti, že zrovna to, co budete potřebovat, ve své lékárničce nenajdete.

Proto si uděláme takový základní seznam, abychom opravdu na nic nezapomněli. A hned se zeptám, jak často je potřeba lékárničku obměňovat a zkontrolovat všechny doby trvanlivosti? Stačí jednou za rok před letní dovolenou?
Já bych to určitě zkontrolovala opravdu před létem a dovolenou. Ať máte vše v pořádku, ať tam není nic prošlého a můžete se ty léky spolehnout. Jak se říká, že kdo je připraven, není zaskočen. Já také beru s sebou poměrně velkou lékárničku, kde mám téměř všechno a vím, že když ji mám u sebe, tak se mi v podstatě nemůže nic stát.

Když někam vyjíždím do ciziny, tak se jako první pokaždé podívám na informace, jaká je v té destinaci dostupnost lékařské péče.
PharmDr. Ivana Lánová, členka představenstva České lékárnické komory

Jak je to s tou trvanlivostí léků? Říká se, že když je tam nějaký ten měsíc navíc, nevadí to. Je to velké riziko?
Určitě záleží na tom, o jakou lékovou formu se jedná. Když to bude lék ve formě sirupu, který obsahuje cukr, tak tam skutečně hrozí kontaminace nějakými bakteriemi. Rozhodně bych něco takového třeba dítěti nedala. Stejné je to u očních kapek. Je vždy důležité podívat se na konkrétní dobu použitelnosti, protože by si člověk mohl do oka přivodit zánět.

Čtěte také

A co se týká tablet, tak my rozhodně v lékárně nemůžeme vydávat léky s prošlou expirací. Pravidelně se to v lékárně kontroluje, nemohu tedy nabádat pacienty, aby užívali prošlé léky. Ovšem u těch tablet je nějaké stabilitní studie, které nám skutečně zajistí, že lék dnem vypršení expirace rozhodně zkažený není.

Je dobré se také podívat na cenu a typ léků. Protože léky, které mají třeba jen jeden rok použitelnost po své výrobě, tak tam bych se skutečně bála ho po době použitelnosti brát.

Pojďme k samotné cestovní lékárničce. Co by v ní tedy určitě nemělo chybět?
Když někam vyjíždím do ciziny, tak se jako první vždy podívám, jaká je v té destinaci dostupnost lékařské péče.

Čtěte také

Vždy bychom měli také zohlednit, kdo s námi jede, jestli jsou to dospělí lidé, jsou tam děti nebo třeba těhotné ženy. Jestli je to země rozvojová nebo země, která má opravdu lékařskou péči naprosto v pořádku, jako my.

Potom na prvním místě je samozřejmě důležité vzít si s sebou léky, které pravidelně ten člověk užívá. Nabádám i k tomu, aby si pacient ty své léky vzal s sebou v původním obalu i s krabičkou. Protože kdyby mu náhodou došly, tak aby pak mohl do místní lékárny dojít a lékárník pak neřídí názvem léčivého přípravku, ale účinnou látkou a může najít alternativu.

Pokud by se ale jednalo o léky, které jsou vázané na lékařský předpis, tak to bude docela problém. Může si dopředu obstarat recept vydaný u nás v České republice, ale tady pozor, naše recepty platí pouze v Evropské unii, v jiných státech vám nemusí na recept lék vydat. A je dobré mít ten v listinné podobě, nikoliv elektronické. Ne všechny země přijímají elektronické recepty z jiných států.

Doporučuji, pokud se chystáte do zahraničí a potřebujete si tam vyzvednout léky, nechte si vždy předepsat raději listinný recept.
PharmDr. Ivana Lánová, členka představenstva České lékárnické komory

Pak si určitě vzít léky proti teplotě a bolesti, protože to nás může opravdu postihnout velmi snadno. Budeme se třeba pohybovat v klimatizovaných místnostech, budeme střídat pobyt uvnitř a venku, tak se mohou objevit problémy s horními dýchacími cestami, takže vzít léky na nachlazení, ať je to kašel, rýma či bolest krku.

Dalšími důležitými léky jsou ty na střevní potíže, a to ve smyslu průjmů nebo zácpy. Potom se určitě dezinfekce na rány a nějaký obvazový materiál.

Čtěte také

Také nám hrozí třeba pobodání od nějaké rostliny nebo živočicha, takže vzít s sebou antihistaminika. A to jak ta celková, která se užívají vnitřně a působí proti všem těmto obtížím, tak i lokální, kdy si může pacient namazat nějaký gel nebo mast na postižené místo.

Pojďme ještě doplnit, jak to je s případným placením léků v lékárnách v zahraničí?
Nemusí to být více než u nás. Jde o to, že pokud vyzvedáváme léky v zahraničí, tak si je musíme v zahraničí také zaplatit. Protože tamní lékárna nemá žádnou možnost vyfakturovat ty recepty našim českým zdravotním pojišťovnám. Proto si pacient lék uhradí a potom s dokladem o zaplacení dojde na svoji pojišťovnu, kde mu léky budou proplaceny, pokud je zdravotní pojišťovna hradí.

Můžeme připomenout země, kde bychom pravděpodobně měly v lékárně uspět?
Mělo by to být Polsko, Španělsko a Chorvatsko. Ale také to nejsou vždy všechny lékárny. Opravdu je dobré, pokud někam jedete, podívat se na webové stránky eRecept, které spravuje Státní ústav pro kontrolu léčiv. Zde najdete podrobný přehled lékáren ve všech městech těchto zemích, kde si můžete eRecept vyzvednout.

Ivana Lánová a Jana Kudyvejsová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ale i tak doporučuji, pokud se chystáte do zahraničí a potřebujete si tam léky vyzvednout, nechte si vždy předepsat listinný recept, který je pro ty lékárny akceptovatelnější.

Celou radioporadnu s PharmDr. Ivanou Lánovou, členkou představenstva České lékárnické komory, týkající se cestovních lékárniček, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související