Cukr, sůl, šťáva z pomerančů a převařená voda. Recept na rehydratační roztok od zkušené farmaceutky

5. srpen 2022

Pokud se chystáte na dovolenou nebo na nějaký delší výlet, určitě se vyplatí mít s sebou řádně vybavenou lékárničku, ať už budete u moře, v českých lesích nebo na cyklistickém putování. Jak se liší vybavení lékárničky s ohledem na destinace, kam míříme? Co bychom měli mít u sebe vždy a jak se na cestu připravit pokud bereme léky pravidelně?

PharmDr. Ivana Lánová hovoří v naší radioporadně na téma: vhodné léky na cesty. Platí recepty vystavené v České republice i v zahraničí? Podle čeho se orientovat v zahraniční lékárně?

Ivana Lánová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Pro léto a horko jsou typické také střevní potíže. Dá se na ně nějak připravit, pokud budeme na cestách a nic zrovna u sebe nemáme? Co nám hned pomůže?
Pokud se dostaví nějaké průjmy, tak je dobré to řešit léčbou. Ale velmi často k průjmu přidává dehydratace, tedy starší pacienti nebo naopak malé děti velmi rychle ztrácí tekutiny a dehydratace může vést ke kolapsovým stavům.

Zastávám heslo, že kdo je připraven, není zaskočen. Určitě bych doporučila vybavit si lékárničku podle toho, kam jedu na dovolenou.
PharmDr. Ivana Lánová, zkušená farmaceutka

A pokud nemáme úplně po ruce lékárnu, můžeme si rehydratační roztok připravit i v domácích podmínkách. Takový úplně jednoduchý recept jak na to. Dáme 8 lžiček cukru, jednu lžičku soli, vymačkáme šťávu buď ze dvou pomerančů nebo ze dvou grapefruitů, z toho, co máme po ruce. A tuto směs doplníme jedním litrem převařené vody, necháme vychladnout a potom popíjíme.

Čtěte také

Dospělý člověk by měl během hodiny vypít čtvrt až půl litru tohoto roztoku, u dětí je to 125 až 250 mililitrů během jedné hodiny. Sůl je tam proto, aby roztok obsahoval sodík a pomeranč nebo grapefruit kvůli tomu, aby tam byl i draslík.

Existuje nějaký univerzální lék, který by mohl působit úplně na všechno a neměl by v naší lékárničce chybět?
Já zastávám heslo, že kdo je připraven, není zaskočen. Určitě bych doporučila vybavit si lékárničku podle toho, kam jedu. Zjistit si tamní dostupnost zdravotní péče, počítat také s ročním obdobím, jaké používám dopravní prostředky, jaká je úroveň hygieny v místě pobytu.

A určitě, pokud mám s sebou malé dítě nebo naopak seniora, tak počítat s jejich zdravotním stavem. Mnoho pacientů trpí chronickými onemocněními, a to je nutné také zohlednit.

Čtěte také

Jsou Češi v tomto ohledu obezřetní? Umí se vybavit na dovolenou?
Nejsem si tak zcela jistá. Z průzkumů vyplývá, že pacienti velmi často navštěvují lékárny v místech svých pobytů v zahraničí a shání zdravotní péči. Jsou takové základní věci, s kterými by člověk měl určitě počítat. Vždy zohlednit zdravotní stav toho pacienta. Čili pokud se léčí na nějaká chronická onemocnění, nezapomenout si vzít léky, které běžně bere po celý svůj život.

Určitě potom vzít nějaké léky na teplotu a na bolest, protože to nás může postihnout velmi rychle v souvislosti s tím, jak střídáme místa pobytu nebo se pohybujeme v klimatizovaných prostorách a přecházíme na horké ovzduší. Takže se nějaké letní angíny mohou lehce objevit.

Čtěte také

Vhodné jsou léky na onemocní trávicí soustavy, ať ve smyslu zmíněného průjmu, ale někdo změnou prostředí naopak může trpět zácpou. Dále jsou to určitě nejrůznější dezinfekce, například očí, rukou či drobných poranění. Potom obvazový materiál, vzít s sebou pinzetu, abyste si mohli případně vyjmout klíště.

A zcela jistě také antihistaminika. Může se objevit alergická reakce, může vás něco štípnout. Prostě mít s sebou vše, co byste mohli potřebovat. A v místech, kde se vyskytuje nějaký obtížný hmyz, tak určitě nezapomenout na repelent. Vhodné je vzít také nůžky a náplasti. A pokud si vezmete jen menší balení léků, tak se vejdete do úhledné malé taštičky.

Čtěte také

Platí recepty vystavené v České republice i v zahraničí?
Co se týká Evropské unie, tak tam jsou recepty platné, i my akceptujeme recepty ostatních členských států Evropské unie. Jen upozorním, že mnohdy zaměňuje papírová průvodka za papírový recept a ono to není totéž.

Takže papírový recept je platný, ale recepty elektronické recepty jsou samozřejmě neplatné, protože nikde v hraniční nikdo nemá možnost podívat se do našeho systému elektronické komunikace. Důležité je tedy mít originální recept v papírové podobě s razítkem a podpisem lékaře.

Ivana Lánová a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou lékárenskou radioporadnu s PharmDr. Ivanou Lánovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související