Magistra Ivana Lánová vám pomůže vyznat se v obrovském množství doplňků stravy. Čeho si máme všímat?

26. duben 2023

Jak kamenné, tak i internetové prodejny a nejrůznější internetové stránky nabízejí doslova nepřeberné množství doplňků stravy, které jsou určené na kosti a klouby. Může jít o tablety, bonbony, směsi rozpustné ve vodě, které mají různou podobu. Jak se v nich vyznat? Společné mají to, že nejsou úplně levné, jak ovšem vybrat ty účinné?

PharmDr. Ivana Lánová, členka představenstva České lékárnické komory, hovoří v naší radioporadně na téma: přípravky a doplňky stravy na kosti a klouby.

Pokud už je nějaký zdravotní problém, doporučuji návštěvu lékaře. Nebo jděte do lékárny a poraďte se, mají tam velký sortiment přípravků.
PharmDr. Ivana Lánová, členka představenstva České lékárnické komory

Na úvod bychom měli asi zdůraznit, že pokud máme nějaké zdravotní problémy, tak tyto přípravky nás nevyléčí a asi pravděpodobně ani nezbaví bolesti. I kdybychom za ně utratili veškeré úspory.

Máte pravdu, množství těchto přípravků na trhu je opravdu nepřeberné a Je velmi těžké se v nich zorientovat. Já bych doporučila pacientovi vždy návštěvu lékárny nebo lékaře, aby odborník poradil při konkrétních problémech, protože je velmi důležité zohlednit, jestli má pacient problémy s kostmi.

Čtěte také

Jestli se jedná o osteoporózu, o tzv. řídnutí kostí, nebo zda jsou to problémy spojeny s klouby, to znamená zánětlivá onemocnění. A určitě, jak jste říkala, už vlastně dle povahy názvu, jsou to doplňky stravy. Tedy podávají se za účelem doplnění naší běžné stravy, nejsou rozhodně určeny k léčbě nějakého onemocnění, nicméně ale nemůžeme zase říci, že by byly úplně bez účinku.

Dnes jsou doplňky stravy velmi kvalitní a mohou obsahovat i látky, které se nachází běžně v léčivých přípravcích, ale my v lékárně nemůžeme doporučit doplněk stravy k léčbě onemocnění.

Jak je vlastně definován doplněk stravy, musí mít nějaký certifikát či potvrzení nebo ověření?

Čtěte také

Doplněk stravy musí splňovat v podstatě pouze jedno kritérium, a to, že nesmí obsahovat těžké kovy. A dozor nad ním nevykonává Státní ústav pro kontrolu léčiv, jako je to u léčivých přípravků, kde máme přesně definované léčebné vlastnosti, jsou tam definované indikace, na které může pacient lék užívat, což u doplňků stravy samozřejmě není.

Doplňky stravy na kosti a klouby, jak je můžeme užívat? Může to být prevence, nebo už doplněk k léčbě?

Obojí. Pokud nás ale něco déle bolí, máme nějaký problém, tak určitě asi bude prvním krokem, že by to měl vidět lékař. Pokud tam je už nějaký problém zdravotní, tak bych doporučila návštěvu lékaře. Nebo jděte do lékárny a poraďte se, mají tam opravdu velký sortiment přípravků.

Čtěte také

A co se týká právě kostí a kloubů, nemají lékárny jen doplňky stravy, ale i léčivé přípravky, které jsou bez lékařského předpisu. Čili pacient si je může koupit a léčit se doma sám. Ovšem ta léčba není o tom, že by si člověk vzal jednu tabletu a byl vyléčen, to rozhodně ne. Tady je důležité ony přípravky opravdu brát po nějakou delší dobu.

Obvykle se u těch léčivých přípravků doporučuje dvou až tříměsíční léčebná kůra, pak se dělá třeba dvouměsíční pauza a takto se to potom opakuje. Jde o to, že u kloubů se jedná o degenerativní onemocní, tedy tu nemoc nelze zcela vyléčit, ale lze ji zastavit a zpomalit. Aby se problém nedostal do ještě horšího stavu.

Potíž je v tom, že spousta lidí dnes nakupuje přípravky na internetu a hodně se nechá nachytat na reklamy, které na nás vyskakují ze všech stran. Jaké látky bychom tedy měli hledat a jakou koncentraci?

Čtěte také

Co se týká těch kloubních preparátů, tak ty obvykle obsahují, a to se týká právě jak léků bez lékařského předpisu, tak i doplňků stravy, tak jsou to látky chondroitin, sulfát a glukosamin sulfát. Ale aby to mělo nějaký léčebný efekt, tak Česká revmatologická společnost doporučuje určitou denní dávku.

U toho glukosaminu je to 1500 mg a u chondroitinu 800 mg. Ty dávky jsou velmi vysoké. A jak už jsem zmiňovala, je zapotřebí přípravky užívat minimálně 2 - 3 měsíce v kuse, aby ten efekt byl vůbec znatelný. Pak se může udělat dvouměsíční pauza. A takto se to pořád opakuje.

Když ještě zůstaneme u nákupu přes internet. Je nějaká rada, jak vybírat, co by nás mělo varovat, na co si dát pozor? Varovná třeba může být příliš nízká cena?

Určitě, protože jedná se o přípravky, které jsou poměrně drahé. Tam se nedostáváme pod stokoruny, spíš jsou to tisícikoruny, není to opravdu nic laciného. A asi bych zvolila i na internetu takové lékárny, které vždy mají i svoji kamennou lékárnu, kde se může případně pacient i poradit. Potom si to třeba následně koupit na internetu.

Ale na takových internetových lékárnách je vždy specifikace, jestli se jedná o léčivý přípravek nebo doplněk stravy. A musí to být certifikovaná lékárna, rozhodně bych nenakupovala na nějakých pofidérních internetových stránkách.

Celý rozhovor Jany Kudyvejsové s PharmDr. Ivanou Lánovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související