Sluneční vitamin D nás chrání před viry, únavou a řadou dalších onemocnění. Jak ho v zimě získat?

3. prosinec 2020

Vitamin D mají mnozí v povědomí v souvislosti s kostmi a tedy jeho rolí v regulaci vápníku v těle. Důležitost vitamínu pro náš organismus ale sahá mnohem dál. Kromě významné podpory imunity a kardiovaskulárního systému nám také pomáhá zvládat stres a předcházet úzkostným a depresivním stavům. Ne náhodou jej lékaři doporučují i v prevenci proti onemocnění covid-19.

Doc. PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

doc. PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D.

Narozen 10.8.1962 v Pardubicích. Fyziolog, práce z fyziologie výživy. Zástupce vedoucího Katedry biologických a lékařských věd Farmaceutické fakulty v Hradci Králové.

Doc. PharmDr. Miloslav Hronek hovoří v naší radioporadně na téma: vitamín D a covid-19.

Objev vitamínu D sahá do roku 1922, kdy byl identifikován v rybím oleji jako látka, která pomáhala předcházet degenerativnímu onemocnění kostí u dětí, tzv. rachitidě.

Čtěte také

Jelikož byl tento vitamín objeven v pořadí jako čtvrtý, byl mu přidělen název "D". V přírodě se vyskytuje ve dvou formách - vitamín D3 (cholekalciferol) a vitamín D2 (ergokalciferol).

Vitamín D se od většiny vitamínů významně liší tím, že si ho člověk umí syntetizovat sám. Pod vlivem slunečních UV-B paprsků se v pokožce přítomen derivát cholesterolu mění na vitamin D3 (cholekalciferol). Tuto skutečnost objevili v roce 1925 lékař Alfred Fabian Hess a chemik Adolf Windaus, kkteří za tento objev získali společnou Nobelovu cenu za chemii.

Na co je dobrý vitamin D?

V lidském organismu je nejvýznamnější známou funkcí vitamínu D zdraví kostí. Tento vitamín se v játrech a ledvinách mění na hormon kalcitriol, který reguluje vstřebávání vápníku, hořčíku a fosfátů v tenkém střevě a udržuje optimální hladinu těchto minerálních látek v krvi.

Vitamin D sám o sobě není lékem, ale jeho dostatek je důležitým předpokladem pro správné fungování imunitního systému.
doc. PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D

Vitamin D v dostatečném množství je proto kritický pro růst kostí a jejich regeneraci. Podílí se také na regulaci buněčného růstu, činnosti svalů, fungování imunitního systému a snižování zánětu v těle.

Čtěte také

Aktuální výzkum v oblasti vitaminu D naznačuje, že aktuální oficiální doporučení pro příjem vitamínu D v množství 200 - 600 IU jsou významně podhodnocené a nedostatečné pro optimální zdraví člověka. Horní tolerovaná hranice je významně vyšší.

Dávkování vitaminu D v množství 2000 IU denně pro dospělé lidi se ukazuje konzervativní a bezpečnou hodnotou, založenou na dosavadních vědeckých poznatcích.

Vitamin D, imunita a koronavirus

Výzkumy potvrzují, že doplňování vitaminu D je účinným preventivním prostředkem proti akutním onemocněním dýchacích cest, mezi které patří například chřipka. Vitamin D sám o sobě není lékem, ale dostatek vitaminu D je důležitým předpokladem pro správné fungování imunitního systému.

Čtěte také

Podle nejnovějších výzkumů, u lidí s dostatečnou hladinou vitaminu D v krvi je výrazně nižší riziko závažného průběhu onemocnění COVID-19, a také nižší riziko úmrtí na toto onemocnění.

COVID-19 totiž u některých pacientů způsobuje nadměrnou zánětlivou reakci organismu, která přispívá k poškozování orgánů napadených virem a zhoršuje tak průběh onemocnění. Vitamín D pomáhá regulovat zánětlivou reakci organismu a snižuje hladinu prozánětlivých faktorů.

Jak vitamin D získat

Ve střední Evropě je však možné získat dostatek vitaminu D ze slunečního záření pouze v období od dubna do konce září. V chladnější části roku totiž velká část UV-B záření neproniká vrstvou atmosféry a vitamin D se tak v pokožce nemůže vytvořit. UV-B záření blokují také mraky, oblečení, sklo, opalovací krémy a kožní pigment.

Blanka Malá a doc. PharmDr. Miloslav Hronek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Vitamin D obsahuje jen malé množství potravin, a tak se ve stravě ve významném množství téměř nevyskytuje. Výjimku tvoří obohacené potraviny, rybí olej a houby, které byly cíleně ozářeny UV-B zářením. Pro získání dostatečného množství vitamínu D v zimním období jsou proto nejspolehlivějším zdrojem výživové doplňky.

Potraviny bohaté na vitamin D:
tučné ryby - losos, pstruh, makrela, tuňák, slaneček či úhoř, čerstvé či konzervované (šproty, sardinky, tuňák)
rybí olej
plnotučné kravské mléko a tvrdé sýry
vepřové sádlo a slanina
hovězí játra jsou také vynikající zásobárnou vitaminu D i jiných živin, jako jsou vitamin A, železo nebo bílkoviny
vejce (od slepic z volného chovu obsahují až 5x více vitaminu D než ta od slepic chovaných v kleci)

Přes podzimní a zimní měsíce se tak většina Čechů neobejde bez doplnění tohoto vitaminu pomocí doplňků stravy.

Celou radioporadnu s doc. PharmDr. Miloslavem Hronkem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související