Vitamín D a jeho vliv na lidský organismus

16. duben 2018

Endokrinoložka MUDr. Pavla Řehořková v naší radioporadně.

Vitamín D je prospěšný pro regulaci hladiny vápníku a fosforu v krvi. Vápník i fosfor jsou základními prvky pro stavbu kostí, a tak přispívá vitamín D k udržení pevných a silných kostí. Nedostatek vitamínu D se projevuje svalovou ztuhlostí, zvýšenou lomivostí kostí a u dětí dokonce špatným růstem. 

Vitamín D vzniká účinkem slunečních paprsků na kůži, získáváme ho ze stravy nebo formou doplňků stravy. Je známo, že u nás s jeho dostatkem míváme problémy; velká studie Státního zdravotního ústavu například ukázala, že české děti mají nedostatek vitamínu D. Platí to i pro dospělé, zejména v zimních a jarních měsících trpí nedostatkem „déčka“ téměř padesát procent naší populace.

MUDr. Pavla Řehořková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Nedostatek vitamínu D je mimo jiné jedním z důvodů, proč v zimě či na jaře onemocníme chřipkou nebo jinými respiračními chorobami. Právě v období chřipkových epidemií, kdy se spotřebují zásoby vytvořené v létě díky slunečnímu záření, bývá hladina vitamínu D nejnižší. Nové poznatky ukazují, že jeho nedostatek může mít i vážné důsledky.

U starších osob nedostatek vitamínu způsobuje řídnutí kostí a vyšší pravděpodobnost zlomenin, ztrátu rovnováhy a pády, ztrátu svalové síly a svalové hmoty.

U sportovců má vitamín D výrazně pozitivní vliv na objem, výkon a regeneraci svalů, postřeh a koordinaci pohybů.

Důležitý je také v těhotenství.

autoři: Milan Baják , kud
Spustit audio