10 důvodů pro vitamín D. Jeho nedostatek je spojen s mnoha nemocemi

5. září 2016

Radioporadna: PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D. - Centrum pro výzkum a vývoj Fakultní nemocnice a Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové - fyziologie výživy. Nedostatečná hladina vitamínu D je spojována s osteoporózou, zubními kazy, ztrátou kostní hmoty či srdečními onemocněními. Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Za normálních okolností se vitamín D tvoří v kůži působením slunečního záření.

Mezi potravinami jsou nejvýznamnějšími zdrojem vitamínuD zejména: olej z tresčích jater, sádlo, slanina, losos z volného odchytu, ústřice, sardinky, kaviár a rybí jikry, vaječné žloutky od slepic chovaných ve volném výběhu a krevety.

Nedostatek vitamínu D se projeví změknutím kostí v důsledku ztrát a nedostatečné resorbce vápníku a fosfátu. Projevuje se také zvýšenou kazivostí zubů.

Přímý vliv má hlavně jídelníček, pobyt na slunci a pohyb. Nedostatek vitaminu D se projevuje hlavně řídnutím kostí jak u dětí, tak v dospělosti, kde může vést až k osteoporóze. Úloha vitaminu D pro náš organismus je však komplexnější. Pozitivně ovlivňuje celkovou imunitu, chrání srdce, snižuje riziko nádorových a další onemocnění.

Vitamín D je rovněž důležitý pro správné fungování imunitního systému. Dlouhodobý nedostatek vitamínu D je prokazatelně spojen s vyšší náchylností k tzv. akutním respiračním infekcím a chřipce.

Recept na luxusní a vlastně i zdravou čokoládu (od Assoc. Prof. PharmDr. Miloslava Hronk,a Ph.D.):
Suroviny: 90 g kakaového másla, 60 g nepražených kakaových bobů, 60 g hnědého cukru + dle libosti - trocha ořechů, pistácie, vanilka, kardamon, nebo citronová či pomerančová kůra
Postup:
Máslo rozpustíme ve vodní lázni, přidáme kakao a cukr a vyšleháme. V závěru dodáme „dochucovací“ ingredience, ale ty být nemusí.
Necháme zchladnout a užíváme si!

Čokoláda

Uslyšíte užitečné rady z úst lékařských a dalších odborníků i poutavé vyprávění zajímavých osobností. Naším cílem a přáním je přispět k porozumění a k pochopení vzájemných souvislostí.

Spustit audio