Víte, co jsou fytoestrogeny? Jaký je jejich přínos pro zdraví člověka a které potraviny je obsahují?
Fytoestrogeny jsou látky pocházející z rostlinné říše, jejichž struktura je podobná endogenním estrogenům tvořeným v lidském těle. Slovo „fytoestrogen" pochází z řeckého phyto = rostliny a estrogen = hormon.
Na téma účinků fytoestrogenů na naše zdraví hovoří v radioporadně doc. PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D.
Kolem fytoestrogenů v potravinách bývají hodně bouřlivé diskuze. Někdo je neřeší nebo v nich vidí benefity, jiní se jim vyhýbají a potraviny, které je obsahují, tak raději vůbec nekonzumují. Nicméně toto je problematika, která rozhodně není černobílá a je trochu náročnější ji správně pochopit.
Čtěte také
V rostlinné říši jsou fytoestrogeny produkovány rostlinami jakožto nízkomolekulární látky, a to jen za určitých situací jako např. při napadení škůdci či při jiné formě stresu.
Jejich funkcí je ochrana před mikroorganismy a živočišnými škůdci. Vyskytují se v mnoha druzích rostlin (jetel, hrách, fazole, vojtěška, obiloviny, jablka, třešně, kokosové ořechy, arašídy, mrkev, petržel, brambory, česnek aj.), nejvyšší koncentrace se objevují v sóji.
Fytoestrogeny jsou často dobrými antioxidanty a protizánětlivými činidly
Sója obsahuje kvalitní bílkovinu s velmi dobrým složením aminokyselin. Také obsahuje tuk, kde je mimo jiné zastoupen třeba lecitin, který má pozitivní vliv na lidský mozek.
Nicméně její součástí je i celá řada látek, mezi které se řadí právě i fytoestrogeny.
Volné označení „fytoestrogeny“ je používáno pro řadu rostlinných produktů na trhu, pro extrakty z rostlin i pro některé synteticky připravené látky.
Čtěte také
V určité koncentraci se vyskytují v pylu a mateří kasičce, v pohance či červeném vínu. A jsou také obsaženy ve velkém množství doplňků stavy.
Fytoestrogeny se nachází v potravinách rostlinného i živočišného původu, kam se dostaly prostřednictvím příjmu krmiva.
Isoflavony jsou nejznámější a nejlépe probádanou skupinou fytoestrogenů. U rostlin plní i funkci antioxidantů. Chrání rostlinu před škodlivými účinky slunečního záření a jsou také zodpovědné za nahořklou chuť výrobků ze sóji.
Celou radioporadnu s doc. PharmDr. Miloslavem Hronkem, Ph.D. si můžete poslechnout v našem audio-archivu:
Související
-
Jak nakupovat uzeniny a nezničit si zdraví? Doc. PharmDr....
Radioporadna: Doc. PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D. - Centrum pro výzkum a vývoj Fakultní nemocnice a Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové - fyziologie výživy -...
-
Kváskový chléb PharmDr. Miloslava Hronka
Kvásek: 1. den - 100 g žitné mouky + 125 g (ml) vody zamíchat a dát do trouby vyhřáté na cca 30 stupňů Celsia.
-
Luxusní a vlastně i zdravá čokoláda (od Assoc. Prof. PharmDr....
Suroviny: 90 g kakaového másla, 60 g nepražených kakaových bobů, 60 g hnědého cukru + dle libosti - trocha ořechů, pistácie, vanilka, kardamon, nebo citronová či po...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.