PharmDr. Ivana Lánová: Příčin nedostatku některých léků je víc, nemůžeme ukázat na jednoho viníka

2. březen 2023

Radioporadna s PharmDr. Ivanou Lánovou z lékárny Benu, členkou představenstva České lékárnické komory, začíná. A téma zní: nedostatek některých léků. V lednu se lékárny v celé zemi potýkaly s výpadky léků, chyběl hlavně penicilin a další antibiotika.

Jaká je současná situace? A můžeme objasnit důvody, proč k takovým výpadkům dochází?

Možná bych úplně na začátek řekla, že výpadky léků v lékárnách nejsou opravdu ničím novým, my se s nimi potýkáme od doby, co lékárenství funguje. Už několik let pro lékaře zpracovávám zprávy, kde mimo jiné právě informuji o nedostatkových lécích a o tom, kterým lékem ho lze nahradit, případně jako jinou účinnou látku lze zvolit.

Nemůžu říct, že by byla současná situace úplně růžová, že by bylo v lékárnách k dostání vše. Ale určitě se to zlepšilo.
PharmDr. Ivana Lánová, členka představenstva České lékárnické komory

Spíš jde o to, že tím, jak byl covid a protiepidemická opatření, tak nárůst infekčních onemocnění byl opravdu velmi razantní a vysoký. Opravdu došlo k nárůstu spotřeby tabletových antibiotik, bylo to o 47 procent oproti předchozímu roku. A u dětských sirupových dokonce o 136 procent. Tedy ta situace byla způsobená covidem a těmi předchozími protiepidemickými opatřeními.

Čtěte také

Nicméně těch příčin nedostatku je v podstatě několik. Nemůžeme určit nějakého viníka, který by za to mohl. Je to dáno velmi často tím, že výroba léčivých účinných látek je situována do Asie, především do Číny a Indie.

Myslím si, že kdysi udělaly farmaceutické firmy velkou chybu, že přesunuly výrobu z Evropy do Asie kvůli levné pracovní síle, což se jim teď zpátky vrací trošičku jako bumerang. Současné době i válka na Ukrajině znemožnila třeba i přesun léčivých látek právě z Asie přes Rusko a Ukrajinu do Evropy.

Takže se hledají nové cesty, jak k nám dopravit léčivé látky, to je jedna věc.

Čtěte také

A někdy dochází také k tomu, že jsou i problémy třeba s obaly v současné době. Papír se vyrábí velmi často v Rusku nebo na Ukrajině, takže i tady máme nějaké problémy.

Ovšem situace se určitě zlepšila. Ministerstvo nelhalo, snažili se skutečně dovést i peniciální antibiotika z jiných států, ze Slovenska či z Portugalska. Dokonce od 1. února byla i úhrada těchto antibiotik, že pacienti za ně nemuseli doplácet, byly opravdu hrazeny z prostředků veřejného zdravotního pojištění.

Ale nemůžu říct, že by byla současná situace úplně růžová, že by bylo v lékárnách k dostání všechno. Ale zase Státní ústav pro kontrolu léčiv hledá další cesty a dováží další přípravky, které nejsou na území našeho státu registrované, ale mimořádným dovozem se mohou pro pacienty přivézt.

Celý rozhovor Jany Kudyvejsové s PharmDr. Ivanou Lánovou, členkou představenstva České lékárnické komory, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související