Rozlišujte suchý a vlhký kašel. Léky na tyto dva různé druhy onemocnění spolu nikdy nekombinujte

1. listopad 2021

Podzimní počasí je tu a různé virózy, kašle, a k tomu rýmy trápí mnoho lidí. V lékárnách je k dispozici nepřeberné množství dostupných léků a sirupů. A my nevíme, co máme po lékárnících žádat. Často se na ně také obracíme s prosbou o radu.

PharmDr. Ivana Lánová, členka představenstva České lékárnické komory, hovořila v naší radioporadně na téma: podzimní virózy a nachlazení.

PharmDr. Ivana Lánová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

PharmDr. Ivana Lánová

vystudovala Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové, kde složila státní rigorózní zkoušky a získala titul doktora farmacie. Má specializaci v oboru lékárenství 1. stupně. Přednáší na vysokých a vyšších odborných školách, přispívá do časopisů. V prvním ročníku soutěže Lékárník roku získala ocenění v kategorii Celoživotní přínos v oboru farmacie.

Co tedy teď na podzim lidé nejčastěji na rýmu a kašel potřebují a podle čeho vybírat léčivé přípravky?

Lékárník se vždy zeptá konkrétního pacienta o přesně se jedná, jaké má symptomy onemocnění, zda se jedná o teplotu, kašel či rýmu, kolik je pacientovi let, zda se léčí s nějakými dalšími nemocemi a jaké další léky užívá. A u kašle je to zvlášť obtížné z toho důvodu, že je těžké, zvláště u dětí, rozlišit, zda se jedná o kašel suchý, neproduktivní, nebo kašel vlhký, průduškový, kdy se už tvoří hleny.

Léčbu volte podle typu kašle. Rozhodně by se neměly nikdy kombinovat léky, které kašel potlačují a které ho naopak uvolňují.
PharmDr. Ivana Lánová, členka představenstva České lékárnické komory

Ono se totiž stává, že děti neumí odkašlat, neumí vykašlat hlen ven a polykají jej. Ale tady může maminkám často pomoci takový ten charakteristický zvuk, který se při kašli tvoří. Že dítěti to chrčí na průduškách nebo se za hrudník chytá.

Čím tedy můžeme kašel zmírnit? Objevují se i rady, že je možné vyzkoušet léky či kapky na alergii. Mohou pomoci?

Čtěte také

Já bych určitě vždy léčbu kašle volila podle typu kašle. To znamená na suchý kašel volit léky, které kašel potlačují a tlumí. A pokud jsou tam přítomny hleny, tak potom zvolit léky, které podporují odkašlávání hlenu. Rozhodně by se neměly nikdy kombinovat léky, které potlačují kašel a které naopak kašel uvolňují.

Protože lék tlumící kašel, brání vykašlávání a potlačuje kašlací reflex. A v případě, že podáme léky uvolňující kašel, tak dochází k nahromadění hlenu, který zůstává v průduškách a zabráníme tomu, aby hleny šly ven. A co se týká dotazu na antihistaminika, tak tyto léky se skutečně používají někdy v případě oteklých sliznic. Ale v případě kašle bych jejich použití rozhodně nechala na doporučení lékařem.

Proti kašli prý také pomáhají kapky nebo sirup s kodeinem. Jsou to volně prodejné přípravky?

Čtěte také

Léky s kodeinem patří mezi takzvaná antitusika, to znamená, že potlačují kašel. Kodein se vyrábí buď ve formě tablet nebo je součásti kombinovaných vícesložkových kapek. Ale všechny přípravky, které obsahují kodein, jsou vázány na lékařský předpis.

My můžeme ještě volit jinou léčivou látku, která patří mezi antitusika kodeinového typu. Je to účinná látka dextrometorfan, kterou můžeme najít buď v sirupech nebo je také součástí kombinovaných přípravků, které se používají na chřipku či nachlazení. Ale pozor, tyto kombinované přípravky mají opravdu řadu interakcí s jinými léky, takže nejsou vhodné pro všechny pacienty. A ještě je nutné, aby byl skutečně při nachlazení nebo při chřipce přítomen právě neproduktivní, suchý kašel, bez hlenu.

Když se nějaká viróza objeví, tak má smysl v tu chvíli koupit vitamíny a nasadit takzvanou vitamínovou bombu?

Určitě, vitamíny jsou důležité a dají se užívat jednak preventivně na podporu našeho imunitního systému, ale pokud už nějaká infekce propukne, je dobré zvýšit i příjem vitamínů. A také v současné době, kdy covid vládne celým světem, tak součástí doporučených postupů je právě suplementace vitamínem D, vitamínem C a zinkem. I při již probíhající infekci covidem nebo preventivně.

PharmDr. Ivana Lánová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s PharmDr. Ivanou Lánovou, členkou představenstva České lékárnické komory, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související