Síla baterky elektrokola je nejdůležitější. Můžete tak ujet i 170 km v kopcích, doporučuje odborník

14. květen 2024

Cyklistů díky krásnému počasí přibývá. Máte po zimě kolo vyčištěné a seřízené? Nebo si chcete pořídit nové? Pak by se vám mohla hodit naše radioporadna, kde se pokusíme poradit. Probereme všechna kola včetně elektrokol. Ve studiu jsme přivítali specialistu a vášnivého cyklististu Jana Vejběru.

Od května běží projekt do práce na kole. Zapojujete se také?
Zapojuji, je to výborná věc. Protože momentálně máme v Hradci Králové uzavřeno několik hlavních křižovatek, které vedou do fakultní nemocnice a tak jízda na kole je ideální věc. V květnu je ještě na cyklistiku výborné počasí. Ráno se dá jet, není už taková zima, a odpoledne zase nejsou extrémní vedra, takže to je skvělé. A myslím si, že to i dopravě pomůže.

Jan Vejběra ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Mají lidé kola v pořádku, když je vytáhnou po zimě ze sklepů?
Je to tak půl na půl. Myslím si, že zhruba polovina cyklistů si hlídá stav svého kola. Používají přilby, jezdí u kraje, dávají pozor na děti. Určitě i technický stav kola je rozhodující moment pro bezpečnost jízdy.

Nemůžeme problémy házet jen na řidiče, problém mají často sami cyklisté. Silnice je pro všechny, musíme se rozumně dohodnout.
Jan Vejběra, cyklista a specialista na kola

Co se může stát všechno, když není kolo v pořádku?
Mohou špatně fungovat brzdy, cyklisté se také často nevěnují řízení kola, když telefonují za jízdy, to všechno je špatně. Nemůžeme problémy jen házet na řidiče, problém mají často sami cyklisté, kteří se nechovají tak, jak mají. A silnice je pro všechny, pro auta i pro cyklisty. Musíme se na tom rozumně dohodnout.

Čtěte také

Máme tu dotaz od paní Marie, která se ptá, jak podle vás kolo ideálně zabezpečit?
Pokud je v domě nějaký sklep, je dobré se domluvit s majitelem nebo družstvem, které objekt spravuje. My v domě máme udělanou zabezpečenou kolárny, máme tam čip na otevření dveří, máme tam kameru. Je to zkrátka trošku menší soukromí, ale vidíte, co se tam děje. A pak určitě doporučuji kvalitní zámek přímo na kolo.

Ve sklepě můžete mít těžší s ocelovým lankem, řetěz s těžkým zámkem, protože ho nikam nevozíte. A ideální je ještě přidělat nějakou skobičku do zdi. Ne, že by to nešlo překonat, ale myslím si, že zloděj nebude ztrácet čas s takovým kolem.

Dávejte si pozor na bazarové zboží, protože neznáte stav baterie. Doporučuji si vždy pořizovat nové elektrokolo a se silnější baterkou.
Jan Vejběra, cyklista a specialista na kola

Existují i takzvané neviditelné čipy, které vám pak pomohou kolo dohledat. Je to určené pro pohyb kola a vy si nastavíte v mobilním telefonu aplikaci a vidíte, že s kolem někdo hýbe. Takže je důležité zabezpečit své věci, kamera a zámky, případně čipy.

Čtěte také

Teď se vrhneme na elektrokola. Musíme šlapat, když si jedeme na elektrokole?
Ano, musí se šlapat. Elektřina je vždy je jen přípomoc výkonu. Pokud se budete chtít jen vozit, tak si kupte motorku nebo skútr. Ale na kole můžete šlapat krásně všude v přírodě.

Co je podstatné při výběru elektrokola?
Je třeba si rozhodnout, jaké trasy buduju nejvíce jezdit. A potom síla baterky je tady nejpodstatnější, když si vybíráme elektrokolo. Tady je třeba si dávat například pozor na bazarové zboží. To se vám nemusí nevyplatit, protože neznáme stav baterie. Doporučil bych si vždy pořizovat nové kolo a se silnější baterkou. S takovým kolem už ujede i 170 km v kopcích.

Jan Vejběra a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou cyklistickou radiporadnu s odborníkem na kola Janem Vejběrou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související